Het loon van de Franse 'pdg's' evolueerde op het ritme van de bedrijfswinsten.

Verloning

Een ceo van een bedrijf uit de CAC-40, de belangrijkste beursindex op Euronext Parijs, verdiende vorig jaar gemiddeld 2,26 miljoen euro. Dat is 4,3 procent meer dan in 2006, berekende de Franse zakenkrant Les Echos. De gemiddelde loonstijging voor de 'pdg's' hield daarmee gelijke tred met de winststijging die hun bedrijven konden voorleggen.

De bedragen houden wel enkel rekening met het vaste en variabele loon, niet met aandelenopties die eventueel nog werden toegekend.

Maar dat neemt niet weg dat sommige ceo's hun loon heel wat sterker omhoog zagen gaan dan het gemiddelde.

Zo verdiende Jean-Cyril Spinetta, de président-directeur général van Air France-KLM, in 2007 liefst 28procent meer dan in 2006. Maar zelfs daarmee bleef zijn totale vergoeding van 1,4 miljoen euro fors onder het gemiddelde. De 1,9 miljoen euro die Georges Pauget, de topman van Crédit Agricole, op zijn bankrekening zag verschijnen, was 30procent meer dan in 2006. En ondanks een loonstijging met 31procent bleef Pierre Gadonneix, de pdg van het staatsbedrijf EDF, met 1,05 miljoen euro een van de meer bescheiden inkomenstrekkers uit de CAC-40.

Het meest verdiende Bernard Arnault van de luxegoederengroep LVMH (zie tabel). Als men tenminste geen rekening houdt met Michel Rollier, de baas van Michelin. Die verdiende vorig jaar een kleine 25.000 euro meer dan Arnault. Maar, zo preciseert Les Echos, hij is 'commanditair geassocieerd beheerder' bij de bandenproducent. Daardoor verdient hij geen echt salaris, maar krijgt hij een statutair vastgelegde en geplafonneerde vergoeding in functie van de winst.

Sommige Franse toplui verdienden ook minder. De opvallendste daler (-62 procent) was Daniel Bouton van Société Générale. Nadat de fraude bekend geraakt was die de bank zo'n slordige 5miljard euro heeft gekost, verzaakte hij aan zijn variabel loon en nam hij genoegen met zijn vaste vergoeding van 1,25 miljoen euro.

Het minst -455.696 euro- verdiende Jean-François Cirelli, de patron van GDF. De bonus van 128.276 euro die in dat bedrag vervat zit, heeft wel betrekking op zijn prestaties in 2006. Zijn bonus voor 2007 is nog niet bekend. (kdr)