De spectaculaire metamorfose van ABX
De waarde van ABX zou schommelen tussen de 537 en 751 miljoen euro.pn
Foto: © Didier Lebrun
Nog geen twee jaar na de verkoop door de NMBS maakt ABX Logistics al winst.

Logistiek

De Britse investeringsgroep 3i en het management kunnen zich in de handen wrijven. Midden 2006 betaalden ze een prikje voor ABX en bekwamen daarbij bovendien dat de NMBS nog heel wat garanties op zich nam. De private investeerders namen ook wel de schulden over zodat de ondernemingswaarde volgens de fairness opinion van KPMG -afhankelijk van de waarderingsmethode- schommelde tussen de 33,3 en 305 miljoen euro. De verkoop die momenteel loopt, zal de eigenaars een veelvoud van dat bedrag opleveren.

ABX lijkt wel in niets meer op de groep die door voormalig spoorbaas Etienne Schouppe werd samengekocht. Laurent Levaux, de gedelegeerde bestuurder van ABX Logistics, heeft de groep altijd bestempeld als een onontgonnen schat. Sinds 2003 is hij druk doende geweest om alle onrendabele activiteiten af te stoten. Zo is de groep, op Duitsland na, nergens nog actief in het nationale wegtransport. ABX Distribution Belgium bijvoorbeeld, de vroegere pakjesdienst van de NMBS, kwam eind 2006 in handen van GLS, een dochter van het Britse Royal Mail.

Gevolg van die reorganisatie is dat de groep vandaag een maatje kleiner is dan enkele jaren geleden. In 2005 draaide de groep nog een omzet van 2,26miljard euro. Vorig jaar was dat nog maar 1,82miljard euro. Het gros van de omzet wordt tegenwoordig gehaald in de lucht- en zeevrachtexpeditie. Het internationale wegtransport vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de omzet. De rest van de inkomsten komt uit contractlogistiek.

De omzet mag dan wel gedaald zijn, naast de nettowinst is ook de operationele cashflow er flink op vooruitgegaan. De ebitda bedroeg in 2005 nog maar 33,5miljoen euro en is vorig jaar gestegen tot 53,7miljoen euro. Dat is niet onbelangrijk, want het is een van de voornaamste parameters waarmee rekening wordt gehouden bij een overname.

Bij recente overnames in de sector werd tien tot veertien keer de ebitda betaald. Dat zou betekenen dat de waarde van ABX Logistics Worldwide schommelt tussen de 537 en 751miljoen euro, zonder overname van de financiële schulden. Die bedroegen eind vorig jaar nog 181,4miljoen euro tegenover 468,9miljoen euro in 2005. De interesse voor de logistieke groep is naar verluidt groot, vooral uit Aziatische hoek. (cv)U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig