Mitiska staat voor delicate beslissingen
Foto: © NO BYLINE
'Toen we in 1990 in een 50/50-partnership met de familie Brantegem stapten, had Brantano slechts 20winkels en een omzet van 18,6 miljoen euro. Eind juni had Brantano 286 winkels, is het marktleider in België met een marktaandeel van 10% en is het in Groot-Brittannië de grootste out-of-town schoenenretailer met een marktaandeel van 1,8%. Vorig jaar was er een groepsomzet van bijna 300 miljoen euro bij een courante operationele cashflow van vrijwel 20miljoen euro', vatte Luc Geuten, sterke man van Mitiska, het gisteren samen.

Toch delen maar weinigen zijn enthousiasme. Na 17jaar zat er sleet op het partnership dat vooral vanaf 2001 stormachtige tijden beleefde. Vooral de druk op Mitiska sinds de Duitse missers woog op de sfeer. Dat ging gepaard met een onzekerheid in het aandeelhoudersschap van Brantano dat vijf jaar duurde (zie hierboven).

Geuten bekijkt het anders. 'De koers van Mitiska staat nu op 12,5 euro, in 2003 was dat 1,5 euro. Er is de jongste jaren veel waarde gecreëerd.' Dat is niet het gevoel dat aandeelhouders hebben die in 1999 bij de beursgang van Mitiska instapten tegen 33,5 euro per aandeel. Wie in 2005 instapte naar aanleiding van de kapitaalverhoging van 5euro, zal wellicht Geuten zijn visie delen.

In 1999 was Mitiska in hetzelfde bedje ziek als vele andere Vlaamse groepen die toen naar de beurs trokken. Ze werden tegen zeer hoge prijzen naar de markt gebracht, alsof Vlaamse kmo's in staat waren uitzonderlijke rendementen te creëren. De beurs-kmo-zeepbel spatte in 2000 uiteen. Bij Mitiska was de knal extra hard wegens de catastrofale overnames in de Duitse tapijtsector die de groep op de rand van de afgrond brachten.

Met de verkoop van Brantano aan Macintosh, heeft Mitiska definitief het Duits verleden verteerd en kan het zich opnieuw volledig concentreren op nieuwe initiatieven. Ironische vaststelling is dat het erg lang wachten was op een definitieve oplossing, maar dat nu deze er is, een luxeprobleem is ontstaan. De gedeeltelijke verkoop van de deelneming in ASAdventure is niet meer nodig om Mitiska om te vormen in een holding met een positieve kaspositie. Na de verkoop van Brantano zit er netto 31miljoen euro in kas. Daar kan in theorie zo'n 90miljoen euro bijkomen vanuit ASAdventure, maar daar moet wel de herinvestering in de nieuwe topholding nog van afgetrokken worden.

Mitiska zou vandaag kunnen beslissen om het verkoopproces van ASAdventure dat in de laatste rechte lijn zit, te aborteren. Luc Geuten, de ceo van Mitiska die verweten wordt te lang te twijfelen, kijkt aan tegen een delicate afweging. De jonge equipe die hij rond zich gevormd heeft, ziet wellicht graag extra cash binnenkomen om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.

Geuten zelf kan zich troosten dat na de meerwaarde van 17miljoen euro er nog een pak extra winst te rapen valt met het royaal bod van Lion Capital. 'Je weet nooit wat de toekomst brengt', zei Geuten. ( pdd)