De winkelholding Macintosh is, in tegenstelling tot zijn Schots aandoende naam, afkomstig uit Maastricht. De groep is in ons land vooral bekend als de voormalige eigenaar van de modeketen Superconfex. Die Belgische keten heeft jarenlang deel uitgemaakt van de Macintosh-portefeuille, die verder vooral ketens van Nederlandse herkomst bevatte.

Superconfex slaagde er echter niet in om de concurrentie met agressievere discountmodeketens te overleven. In 2001 werd de verlieslatende keten, die toen 65Belgische winkels telde, in de etalage gezet. Maar er werd geen geschikte koper gevonden. De Superconfex-verliezen duwden zelfs de hele groep in het rood, waarna dan maar besloten werd de minst rendabele filialen te sluiten. Enkele winkels werden ook verkocht. In 2005 werd wat overbleef van Superconfex opnieuw te koop aangeboden. Twintig winkels werden aan C&A verkocht en een Nederlandse overnemer nam het restant over. Een jaar later gingen die winkels echter failliet in een sfeer van fraude en verduistering.

Sinds het afstoten van Superconfex is de Belgische tak van Macintosh een stuk minder belangrijk geworden. De omzet wordt voor 90procent in Nederland behaald, ondanks een bescheiden aanwezigheid in België, Frankrijk en Duitsland. De Belgische aanwezigheid beperkt zich nu tot uitlopers van Nederlandse ketens als Kwantum (doe-het-zelf), Scapino (schoenen), BelCompany (telecom) en Halfords (accessoires voor auto en fiets). Wel Belgisch is de ceo van Macintosh, Frank De Moor. Pikant detail: hij is afkomstig van Brantano.

Macintosh was jarenlang een kwakkelende keten met weinig synergieën tussen de verschillende onderdelen. Maar na de Superconfex-problemen heeft de groep een opvallend herstel beleefd. Sinds 2002 is de nettowinst per aandeel verviervoudigd van iets meer dan 50 cent naar ruim 2euro per aandeel. De beurskoers is sinds 2004 vervijfvoudigd. Vorig jaar werd op een omzet van 984 miljoen euro een nettowinst van 46miljoen euro geboekt. Met Brantano, dat op een omzet van 295 miljoen euro een winst van 29miljoen euro boekte, wordt een erg winstgevende activiteit toegevoegd. Macintosh had begin dit jaar 961 winkels en 9.600 personeelsleden. (rmg)