Olie steeg gisteren tot 93,2 dollar, de euro tot 1,44 dollar. De recordrace duurt voort.

CONJUNCTUUR

De euro heeft maandag alweer een record bereikt ten opzichte van de dollar. De Europese eenheidsmunt noteerde tegen 1,4435 dollar. Het is de eerste keer sinds de start van de euro in 1999 dat de munt over de 1,44 dollar gaat. De dollar staat onder druk omdat gespeculeerd wordt op een daling van de interestvoet.

Ook de olieprijs bereikt weer recordhoogten. In New York steeg de olie voor levering in december tot een nieuw recordniveau van 93,20 dollar per vat. Tijdens de reguliere handel sloot de olieprijs vrijdag 0,8procent hoger op 91,20 dollar.

De prijs voor een vat ruwe Brentolie (of Noordzeeolie) steeg enkele keren boven 90dollar per vat. Dat was ook meteen een record. Voor de olie-industrie is de Brent de belangrijkste prijsbarometer.

Daniel Yergin, een van de meest gereputeerde energiespecialisten, stelde gisteren tijdens een conferentie in de Verenigde Staten dat een of twee nieuwsfeiten kunnen volstaan om de olieprijs boven de 100 dollar per vat te tillen.

De goudprijs blijft ondertussen ook almaar klimmen. Maandag moest al tot 793,55 dollar worden betaald voor een ons goud. Het is al van januari 1980 geleden dat goud nog zoveel waard was. De afgelopen drie dagen is de goudprijs met 30dollar gestegen.

De prijs van een ons goud klimt verder richting 800 dollar als gevolg van de zwakke dollar en de hoge olieprijs.

De hausse van het goed lijkt volgens een analist van de Commerzbank niet af te remmen. Er verschijnen veel nieuwe spelers op de markt en daardoor zou de prijs nog kunnen stijgen. Volgens een andere analist komt de 800 dollar ook in zicht door de geopolitieke onzekerheid en inflatiegevaar.

Ook andere edele metalen scheren hoge toppen. Platina is nog nooit zo duur geweest en de zilverprijs haalde met 14,45 dollar het hoogste peil in acht maanden. (pse)