Sodexho haalt contract dienstencheques binnen
Foto: © BDW Bart Dewaele
Sodexho wordt vanaf 1januari de exclusieve uitgever van de Belgische dienstencheques. Concurrent Accor verliest het lucratieve contract met de overheidsdienst RVA.

DIENSTEN

Vandaag maakt de overheidsdienst RVA officieel bekend dat de toewijzing van de drukopdracht voor de dienstencheques naar Sodexho gaat. Daarmee komt een einde aan de uitgifte van de populaire dienstencheques door Accor Services, de grote rivaal van Sodexho.

De ruil van Accor door Sodexho gaat in op 1januari 2008. Het contract zou over vier jaar lopen.

Beide bedrijven waren maandenlang in een bitse strijd verwikkeld om de RVA-opdracht binnen te halen. Midden september liet Sodexho al uitschijnen dat het de aanbestedingsprocedure zou gaan winnen. Daarop volgde ultiem meer vergeefs weerwerk van Accor.

Die verbetenheid mag niet verbazen. Voor het drukken en verdelen van de aangekochte dienstencheques en voor de inning van de gebruikte exemplaren betaalt de RVA een commissie die op ongeveer 30eurocent per exemplaar geraamd mag worden.

Vermits we dit jaar afstevenen op ruim 45miljoen cheques voor witte huishoudhulp, gaat het om een contract met een jaarlijkse waarde van ongeveer 13miljoen euro.

Het belang van de RVA-order blijkt ook uit een vergelijking van de markt voor dienstencheques met die van de maaltijdcheques. Jaarlijks worden in België ruim 250 miljoen maaltijdcheques gebruikt, waarvan de uitgevers Accor en Sodexho elk ongeveer de helft voor zich nemen. Sodexho heeft trouwens het alleenrecht op de merknaam 'Maaltijdcheque'. Bij Accor luidt de naam 'Ticket Restaurant'. Begin volgend jaar hoopt Sodexho met een elektronische versie van de papieren maaltijdcheque uit te pakken, zeg maar een maaltijdbetaalkaart.

Dankzij de opdracht voor minstens 45miljoen dienstencheques kan Sodexho een flinke stap vooruit zetten in de concurrentiestrijd met Accor.

Eerder dit jaar zorgde het bedrijf al voor een uitbreiding van zijn actieradius door de overname van twee kleinere uitgevers van gespecialiseerde geschenkbonnen (Vivaboxes) en motivatieprogramma's voor werknemers (Salesprize).

In ons land telt Sodexho 180 werknemers in de chequesafdeling, op een totaal van vierduizend. De Franse groep Sodexho is een van de belangrijkste uitgevers van (krediet)cheques ter wereld. Vorig jaar hadden de Sodexho-cheques wereldwijd een uitgiftewaarde van 5,3miljard euro.

Maar Sodexho Alliance is vooral bekend als cateringbedrijf, met de uitbating van duizenden grootkeukens in scholen en ondernemingen, en als schoonmaak- en bewakingsbedrijf (facilities management). De totale groepsomzet op jaarbasis bedraagt 12,8 miljard euro. De Franse bedrijvengroep telt liefst 332.000 werknemers in tachtig landen.



www.sodexho.be