Oud-ceo Brantano koopt Brantano
Eind juni had Brantano 286 winkels.belga
Foto: © HERWIG VERGULT
Frank De Moor, sinds 2003 ceo van de Nederlandse Macintosh Retail Group, stapte goed een maand geleden naar Brantano toe met het voorstel een bod te mogen uitbrengen. Voor het management van Brantano en zijn aandeelhouders Joris Brantegem en Mitiska (Luc Geuten) was het een weerzien. Frank De Moor had tussen 1990 en 1994 Brantano geleid en was vervolgens naar Macintosh overgestapt om Tonton Tapis, de prijsconcurrent van Carpetland, te saneren.

Toen De Moor dit najaar aanklopte bij de Brantano-top was dat een zegen en een vloek. Brantano had er toen al een tweede aanslepende zoektocht naar een nieuwe aandeelhouder opzitten. Het management van Brantano rond Kurt Moons -dat belang had bij een stabiele aandeelhoudersstructuur- had in 2005 zelf nog voorgesteld om een nieuwe financiële partner te zoeken en was bereid mee te investeren in de overname.

Het management wilde op die manier zelf een stukje van de waardecreatie op zak steken en vooral mee een einde maken aan de jarenlange aandeelhoudersonzekerheid. Die begon ergens in 2001 toen Mitiska zich in Duitsland verslikte in Teppich Frick. Mitiska verkocht daarop in 2002 zijn belang in Carpetland en gaf in datzelfde jaar een zakenbank de opdracht om het belang in Brantano te verzilveren. De start van de eerste zoektocht.

Dat proces liep niet van een leien dakje. Onder meer de expansie van Brantano in Nederland, gestart in 2000, bleek een misser. Mitiska liet de onaantrekkelijke biedingen voor wat ze waren en legde in 2003 na allerlei denkoefeningen uiteindelijk een ander ezelsbruggetje. Brigitte Boone van Fortis Private Equity stapte in een nieuwe holding waarmee ze vrijwel de co-controle verwierf over de retailparticipaties van Mitiska.

In 2005-2006 start dan, mee op aangeven van het management, de tweede zoektocht. Het Nederlandse probleem is op dat moment verteerd -de winkels werden verkocht- maar het nieuwe verkoopproces is nog maar goed bezig of de Britse motor, de tweede thuismarkt voor Brantano, blijkt te sputteren en dat weegt op de aandelenkoers.

Financiële kandidaat-bieders luisteren ook met gemengde gevoelens naar de wens van de verkopende aandeelhouders, Brantegem en Mitiska, om elk 20% in de nieuwe topholding te investeren. Er wordt ook in industriële hoek naar interesse gepeild maar die bleef beperkt. Veel verder dan de lectuur van de verkoopbrochure en gesprekjes met het management lijkt het niet te komen.

Het wordt een processie van Echternach. Fortis Private Equity, dat hoopte via de verkoop van Brantano een stukje van zijn inleg te recupereren, kiest eieren voor zijn geld en stapt in mei van dit jaar uit Retail Partners. Officieel is het verkoopproces van Brantano nog niet dood, maar niemand die nog in de goede afloop gelooft. Dat weegt op de sfeer in het bedrijf dat nu al met vijf jaar van aandeelhoudersonzekerheid geconfronteerd wordt.

Op een ogenblik dat ook Mitiska er niet meer in geloofde, klopt dan eerder dit najaar plotseling oud-Brantano-ceo Frank De Moor aan. De Macintosh Retail Group, die al sterk staat in Nederland en met de schoenenketen Scapino ambitieuze plannen heeft in België, wil een bod op Brantano doen. 'Help, niet opnieuw', moet de reactie bij sommigen van Brantano geweest zijn.

De aandeelhouders beslissen om het nog één keer te proberen. Het mag wel niet opnieuw een lang aanslepend verhaal worden. Macintosh gaat met bekwame spoed te werk. De oud-ceo van Brantano gelooft in het Belgische verhaal, maar laat het Britse verhaal toch even dubbelchecken. Zijn de problemen er onder controle en is het proces van herstel ingezet? De conclusie is positief. De vrees dat Groot-Brittannië de pret zou kunnen bederven, lijkt ongegrond. Macintosh gaat voor een bod van 55euro. Analisten juichen het toe. Een mooie prijs die enkel op basis van synergie en rendementsherstel bij Brantano te verantwoorden is.

Macintosh wordt daardoor de nummer één in de Benelux in de markt van schoenen en weegt in de schoenenmarkt nu 635 miljoen euro. Daarmee nadert het de top-5 en kan het mee de gefragmenteerde markt consolideren. Brantano koesterde ooit zelf die droom, maar toen dat mislukte was de verkoop aan een partij als Macintosh de beste optie. Het enige verschil is dat uiteindelijk niet de huidige ceo, maar de oud-ceo met Brantano aan de haal gaat.

Kurt Moons zelf kon dit gisteren relativeren. (pdd)