Spektakel in Brussel
Terwijl de Europese beurzen er gisteren een dag van maakten van zuinige winsten - de grootste winst was voor de Nederlandse AEX-index met 1% - ontsnapte Euronext Brussel met een mediagenieke winst van 2,5%.

Het is nog niet van zero tot hero, maar met een koerssprong van 22% ná de resultaten lijkt KBC zichzelf toch bevrijd te hebben uit de hoek waar de klappen vallen.

De bank van hier nam zowaar - samen met de Britse verzekeraar Aviva - de koersen van de hele Europese financiële sector op sleeptouw. Het grootste effect was echter voor de andere Belgische financiële aandelen. Dexia werd 10,9% hoger getrokken en Fortis werd 5,8% hoger gezogen. Zelfs Bekaert (+4,8%) en Umicore (3,5%) leken meegetrokken in de slipstream van KBC.

Met Agfa-Gevaert zocht nog een Vlaams zwart schaap hogere sferen op. Na de 10,3% winst van woensdag deed Agfa er gisteren met een winst van 9,77% tot 2,81 euro nog een schep bovenop.

Enkele dagen terug sprong Eastman Kodak in New York ook plots 20% hoger. Dat gebeurde nadat het bedrijf had bekendgemaakt dat het operationeel verlies voor het lopende boekjaar eerder in de buurt van 200 miljoen dollar zou uitkomen dan van 400 miljoen dollar.

Goed zo Kodak, maar vergeleken met die cijfers presteert Agfa fantastisch goed, want operationeel maakt Agfa nog steeds winst. Het is dan ook niet meteen duidelijk of de koerssprong van Kodak iets te maken heeft met die van het Belgische bedrijf. Kodak verkocht ook al een hele tijd geleden zijn medische divisie zodat de activiteiten minder overlappen dan vroeger.

Allicht mogen we aannemen dat vooral de resultaten die Agfa veertien dagen geleden bekendmaakte beleggers aan het rekenen hebben gezet. Vooral dan de vooruitgang met de vermindering van de schulden zou weleens de oorzaak kunnen zijn van een andere perceptie bij analisten.

Midden 2009 lagen de schulden op 589 miljoen euro, tegen nog 737 midden 2008. En alleen al door de verkoop van nog meer klantenvorderingen zullen de schulden in het lopende kwartaal nog eens 120 miljoen euro zakken.

En Wall Street? Daar lijkt de fut wat uit, nu het resultatenseizoen op zijn einde loopt. Noch Nasdaq noch S&P 500 lijkt boven 2.000 en 1.000 punten te kunnen blijven.