De subprime-crisis kan nog even wegen op de buy-outmarkt, en daarmee dus ook op de verkoop van Balta.

financien

van onze redacteurDe markt van grootschalige, met schulden gefinancierde overnames zal tijd nodig hebben om te herstellen van de subprime-crisis, zo zeggen bankiers. Sommigen verwachten dat het tot eind september zal duren vooraleer de overnamemarkt herstelt, anderen sluiten niet uit dat het tot een jaar zal duren voor de donderwolken weg zijn.

Die donderwolken hebben alles te maken met problemen met dubieuze woonkredieten in de VS, waardoor de risico-aversie in de financiële sector is toegenomen. De private-equitymarkt beleefde tot voor enkele weken de sterkste boom in haar geschiedenis, gebaseerd op het goedkope geld dat banken ter beschikking stelden voor soms gedurfde overnames. Nu is de terughoudendheid groot.

Banken die door de druk op de markt met meer buy-outschulden in hun boeken zitten dan gewenst, weigeren voorlopig nog meer dergelijke schulden aan te gaan. Het gevolg is dat de buy-outmarkt abrupt droog is gevallen. Dat was een factor bij het in de koelkast stoppen van het verkoopproces van de tapijtgroep Balta door Doughty Hanson en de adviseur ervan, Goldman Sachs.

Doughty Hanson en Goldman Sachs moesten ook vaststellen dat er de facto maar één echte kandidaat was voor Balta -de Amerikaanse groep Mohawk- waardoor een competitief verkoopproces niet mogelijk bleek. Financiële fondsen waren al moeilijk te motiveren om in het tapijtdossier te duiken, ondanks het feit dat Balta er een van de sterkste spelers is. De subprime-crisis bleek de druppel die de emmer deed overlopen. Verwacht wordt dat Doughty Hanson ten vroegste in het najaar het verkoopdossier opnieuw uit de koelkast haalt.

Volgens de Financial Times proberen banken ondertussen zelfs af te geraken van verplichtingen om miljarden aan toegezegde kredieten te verstrekken voor lopende overnameprocedures. Dat zijn grote bedrijfsovernames waar al een koop-verkoopovereenkomst is, maar die nog afgerond moeten worden. Op die manier proberen de banken grote verliezen op de verkoop van buy-outleningen te vermijden.

Een vraag van bankiers in de buy-outmarkt is hoe groot de averij is die hefboomfondsen opgelopen hebben die op de spread speelden in de buy-outmarkt. Hefboomfondsen leenden zelf geld om in de secundaire markt hoogrentende buy-outleningen op te kopen om geld te verdienen op het renteverschil. Lopende deals, zoals de aankoop van Taminco (door CVC) en BvD Electronic Services (door BCPartners) zouden wel uitgevoerd worden.