Palm Breweries verkoopt zijn grootste brouwerij, Browar Belgia in Polen, aan SABMiller.

SABMiller betaalt 65miljoen euro voor de activa van Browar Belgia in Kielce. Palm Breweries trok in 1995 voor het eerst naar Polen in de hoop er een groeimarkt aan te treffen, maar het werd een lange lijdensweg. In 1998 bouwde Palm er een nieuwe brouwerij. Hoewel die ondertussen op volle capaciteit draait, bleef het moederhuis er geld bijpassen.

Dat Palm Browar Belgia uiteindelijk zou verkopen, werd enkele maanden geleden al duidelijk toen Palm zijn nieuwe strategie voorstelde. Daar werd nauwelijks of niet over Polen gesproken, dat een vreemde eend in de bijt was geworden. De reden is dat Palm in Polen vooral goedkoop bier produceerde voor de detailhandel -ondanks het feit da het ook enkele lokale merken ontwikkelde zoals Wojak, Gingers en Frater- terwijl Palm zich in de Benelux profileert als een brouwer van speciaalbieren.

Palm Breweries in de Benelux en daarbuiten op de kaart zetten en houden, is voor de groep -in handen van Jan Toye- de prioriteit. Voor SABMiller, de grootste brouwer ter wereld en ook in Polen de grootste speler via de Kompania Piwowarska, is de Poolse brouwerij van Palm een middel om extra productiecapaciteit te verwerven zonder zelf een nieuwe brouwerij te moeten bouwen.

Naast SABMiller zijn ook Heineken en Carlsberg belangrijke spelers op de Poolse markt. InBev is er niet aanwezig. Browar Belgia is met 350 werknemers goed voor een omzet van 57,7 miljoen euro. (pdd)

Blz. E1 berichtgeving.