Nu ook vers fruit bij Amazon
blg
Foto: © MATTHYS 088
De webwinkel Amazon verkoopt verse groenten en fruit. Voorlopig gaat het om een proefproject.

Veel ruchtbaarheid heeft de grootste online supermarkt ter wereld er nog niet aan gegeven, en op de gewone website is er geen spoor van terug te vinden. Maar afgelopen woensdag is AmazonFresh van start gegaan, een website die verse groenten en fruit aan huis levert.

Het gaat om een bescheiden proefproject op Mercer Island, een buitenwijk van Seattle. De 22.000 inwoners kunnen via een aparte site verse producten bestellen -groenten, fruit, eieren, vlees en melk- en aan huis laten leveren. Als er voor minstens 50dollar wordt besteld, is de levering gratis. Die kan 'sochtends vroeg gebeuren via koelboxen, of op een vooraf gekozen tijdstip overdag. Ook is het mogelijk de bestelling af te halen in speciale afhaalcentra. Amazon heeft twaalf bestelwagens ingezet voor het proefproject.

De voorzichtige aanpak van Amazon is begrijpelijk: tijdens de dotcomzeepbel is gebleken dat het zakenmodel van dergelijke webwinkels problematisch is. Grootscheepse initiatieven als WebVan, dat 750.000 klanten had en 830miljoen dollar aan verliezen opstapelde, gingen na een paar jaar failliet. Amazon pompte zelf 42miljoen dollar in HomeGrocer.com, dat later werd overgenomen door WebVan.

Via de internetkruideniers van het eerste uur is alleen Peapod blijven bestaan. Die webwinkel is nu een dochter van Ahold, en fungeert vooral als thuisleverdienst voor de Amerikaanse Ahold-dochters Stop & Shop en Giant.

In België biedt Colruyt de mogelijkheid om boodschappen te doen op het internet, via Collivery en Collect & Go. Delhaize heeft een soortgelijke dienstverlening met Caddyhome.

Ready.be, een groots opgezette webwinkel voor verse artikelen van de GIB Group, werd in 2000 stopgezet omdat rendement uitbleef. (rmg)

fresh.amazon.com