Wankel het weekend in
Met twee keer winst, drie verliesdagen en per saldo een weekverlies van zowat anderhalve procent geven de aandelenbeurzen perfect het wankele vertrouwen bij de beleggers weer. Ze dobberen tussen hoop en vrees. Hoop, met nogal wat gezaghebbende figuren die sussen dat het allemaal zo erg niet is, en vrees, bij economische nieuws.

Want dat nieuws was gisteren weer weinig positief, bijna als naar gewoonte uit de VS. De maandelijks bekendgemaakte jobcijfers bevestigden hun zwakke trend en het vertrouwen bij de inkopers van de dienstenbedrijven viel verder terug dan verwacht. En als om nog wat extra zout in de wonden te strooien, meldde het kredietagentschap S&P dat het de kredietwaardigheidsbeoordeling van de zakenbank Bear Stearns misschien neerwaarts gaat aanpassen.

Dat was net iets te veel voor de Europese beleggers, die eigenlijk al aan het weekend waren begonnen, en ze besloten nog snel wat aandelen in de verkoop te doen.

Ook Wall Street reageerde negatief, maar na enkele uren handel milderden de verliezen.

Ook Euronext Brussel sloot voor de derde keer deze week stevig in de min. De Bel-20 sloot 1,04procent lager op 4.281,14 punten.

Dexia leek voor het eerst in tien dagen nog eens op winst af te stevenen, maar de bankengroep gaf die winst in de namiddaghandel weer prijs. Uiteraard zal de mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van Bear Stearns daar mee te maken hebben. Door zijn activiteiten als kredietverbeteraar in de VS via zijn dochter FSA is Dexia een betrokken partij. Analisten menen echter dat FSA niet mag bekeken worden zoal sommige van zijn op de beurs afgestrafte Amerikaanse collega's.

Dexia zakte uiteindelijk nog 0,9 procent weg tot 19,95 euro. Het aandeel is sinds 24 juli, de start van de verkoopgolf op de beurzen, al 12% gezakt. Tegelijk is de fusie- en overnametrein stilgevallen en ook de speculaties wat dat betreft rond Dexia.

Ondertussen werd ook bekend dat de overgrote meerderheid van de klanten van Dexia Bank Nederland akkoord gaat met de zogenaamde Duisenberg-regeling. Dus toch een positieve noot, maar wel een met een slechte bijsmaak.