Na het driewerf neen tegen de ontmanteling van Fortis ziet de situatie er als volgt uit. Fortis Holding is 100% eigenaar van Fortis Insurance Belgium (FI B), 100% eigenaar van Fortis Insurance International en het heeft een beetje cash op de balans. De Belgische staat is voor 100% eigenaar van Fortis Bank. De staat moet nu de brand die ze zelf aangestoken heeft door onrust te zaaien blussen. Als iedereen rustig blijft, is er geen enkel probleem voor de bank.

BNP Paribas is nog tot 28 februari gebonden aan het (oude) overnamecontract. BNP Paribas kan de uitvoering vragen van het contract aan de raad van bestuur van Fortis en de Belgische regering, of het eisen via de rechtbank.

Als BNP Paribas blijft, betekent dit dat het Fortis Insuance Belgium koopt voor 5,7 miljard en dat Fortis Holding 66% neemt in een gifvehikel waarvoor de staat een lening van 3 miljard euro verstrekt.

Loopt BNP Paribas weg, dan kan de holding aan de rechtbank vragen om 50,01% in Fortis Bank terug te mogen kopen voor 4,7 miljard. Maar waarom zou ze dat doen? Met dat geld koop je vandaag bijna de hele KBC Groep op de beurs. Fortis Holding zal dan ook niet willen investeren in het gifvehikel. De neen-stem van vandaag betekent immers ook neen tegen dat vehikel. Ook daarover kan nog uitgebreid juridisch geredetwist worden. (pdd)