BNP wil met kleine geste Fortis-koopje afronden
BNP Paribas voorziet een zwaar 2009 en gaat bezuinigen.blg
Foto: © JULIEN WARNAND
McKinsey becijfert de winstcapaciteit van een zelfstandige Fortis Bank op 1,5 miljard euro.

Het pokerspel in het dossier Fortis Bank ging gisteren onverminderd verder. De verschillende partijen, overheid, BNP Paribas en Fortis Holding hebben bij elkaar afgetast of er verder over een oplossing gesproken kon worden. Het antwoord daarop is 'ja'. 'We gaan het goed uitwerken, het zal niet in één dag gedaan zijn', zei een bron dicht bij het dossier over hoe het nieuwe traject eruitziet.

De jongste dagen gaan steeds luider stemmen op voor een alternatieve oplossing voor Fortis Bank nu blijkt dat de liquiditeitssituatie bij de bank stabiel is en dat de door overheidspartijen voorspelde golf van paniek na de 'neen' is uitgebleven. McKinsey, die een analyse heeft gemaakt over Fortis Bank als zelfstandige bank, becijfert de winstcapaciteit op 1,5 miljard euro. De resultaten van januari bevestigen dat het om realistische prognoses gaat. Ook de solvabiliteit zit goed.

De hefboom is voorlopig uit het financieel bestel maar de tijden voor retailbankieren zijn wel gunstig. De McKinsey-analyse suggereert dat BNP Paribas Fortis Bank koopt voor 3,5 keer de jaarwinst. De Fransen betalen immers met eigen aandelen die nog maar circa een derde waard zijn van bij het ondertekenen van het contract. De overheid verliest onmiddellijk ruim 5 miljard euro op de verkoop. 'Waarom nu verkopen aan zo'n ondermaatse voorwaarden ? Als de overheid per sé wil verkopen, kan dat binnen zes maanden ook nog', luidde het bij Fortis Holding.

Fortis Holding vraagt de overheid om de zaak met een frisse bril te bekijken en een vier puntenplan te steunen: een ING-model voor de zwakke kredieten (afdekken binnen de bank). Dat levert 1 miljard euro waarde op voor de holding. Fortis Holding verkoopt 25% van Fortis Insurance Belgium aan Fortis Bank. Dat levert 800 miljoen euro op voor de holding. De impact op het eigen vermogen van de bank is beperkt tot 400 miljoen. Een oplossing voor de cashes en het delen van de winst die de regering opstrijkt als het later Fortis Bank opnieuw verkoopt.

De overheid lijkt niet bereid dit plan te steunen. Didier Reynders, de minister van Financiën, zei eergisteren dat BNP Paribas de beste piste blijft. Een uitspraak die de onderhandelingsmarge van Fortis Holding nogmaals onderuit haalt. BNP Paribas speelde het gisteren handiger. 'Als de Fortis-deal uiteindelijk doorgaat, is dat positief, omdat we een sterke strategische aanvulling zien. Als het niet doorgaat, zal BNP Paribas het zonder doen', aldus Prot. Hij voegde eraan toe dat 'BNP Paribas de grens bereikt heeft van wat er aan concessies mogelijk is'.

In de onmiddellijke omgeving van premier Van Rompuy heet het dat de Fransen met een of andere toegeving zullen komen door de randvoorwaarden van de transactie wat te wijzigen. BNP Paribas speelde het tot nu toe zeer hard. De aandeelhouders van Fortis zullen de geste moeten wikken en wegen op een aandeelhoudersvergadering. Fortis wil met een geloofwaardig voorstel naar die vergadering. 'We staan open voor alle oplossingen', luidde het gisteren.

BNP Paribas verloor in het vierde kwartaal 1,37 miljard euro. Over heel 2008 werd een winst geboekt van 3,02 miljard euro, minder dan de helft van het bedrag dat een jaar eerder werd verdiend. BNP Paribas gaat fors bezuinigen in de divisie zakenbankieren.

(pdd, ita)