MOSKOU - Twee kleine bemande duikboten hebben dinsdag geprobeerd om de bodem van Baikalmeer in Rusland te bereiken. De missie maakt deel uit van een wetenschappelijke studie over het Baikalmeer, het grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld.
De duikboten bereikten een diepte van 1.592 meter. Dat is geen record. Vlak na de duik was nochtans bekendgemaakt dat het wereldduikrecord in zoet water gesneuveld was omdat er toen nog sprake was van een diepte van 1.680 meter.

Expeditieleider Artour Tchilingarov gaf dinsdag tegenover journalisten toe dat het bij nader inzien niet om een recordduik gaat. De eerste kleine duikboot raakte 1.580 meter diep, de tweede 1.592 meter. De maximale diepte van het Baikalmeer geregistreerd bij een vorige duik bedroeg 1.637 meter. Tchilingarov zei dat hij zou blijven proberen de recorddiepte te breken.

Voor de duikboten zelf is het overigens geen diepterecord. Ze kwamen eerder in het nieuws toen ze een Russische vlag plantten op de bodem van de Noordelijke Ijszee. De vaartuigen doken toen vier kilometer diep.

Het Baikalmeer in Siberië, dat meer dan 1700 soorten planten en dieren herbergt, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De operatie van dinsdag maakt deel uit van een project om het meer te beschermen. Er werden onder meer bodemmonsters genomen. In totaal zullen de boten zestig keer afdalen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig