Vlaamse regering pompt twee miljard in KBC
Foto: belga
De Vlaamse regering heeft vanmorgen beslist dat zij voor een bedrag van 2 miljard euro zal intekenen op kernkapitaaleffecten van KBC Groep. Daarmee verwerft de Vlaamse regering aandelen zonder dat ze zelf over stemrecht zal beschikken. Daarnaast schrijft KBC zijn portefeuille toxische kredieten volledig af.
Dat maakte Vlaams minister-president Kris Peeters bekend na een spoedberaad in de Vlaamse regering. Aangezien het om kapitaaleffecten gaat en niet om een kapitaalverhoging, treedt er voor de bestaande aandeelhouders geen verwatering op.

Deze ingreep moet KBC Groep toestaan om het kernkapitaal van de bank te behouden op 8 pct. De transactie zou voor het einde van de eerste kwartaal van 2009 afgerond zijn. De Vlaamse regering moet het bedrag van 2 miljard zelf lenen, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters in een toelichting op Radio 1.

Naast de kapitaalinjectie van twee miljard euro heeft KBC het recht om voor anderhalf miljard euro kernkapitaal effecten uit te geven aan de Vlaamse overheid. Dat zou gebeuren tegen marktconforme voorwaarden. KBC Group kan gedurende minstens 5 jaar van dit bijkomend recht gebruikmaken voor zover de marktomstandigheden dat rechtvaardigen. De Vlaamse regering mag nu ook twee bestuurders binnen KBC benoemen.

KBC vroeg gisteren om steun aan de Vlaamse regering. Het aandeel van KBC daalde gisteren opnieuw sterk en eindige uiteindelijk 23,10 procent lager op 7,5 euro. Sinds kredietbeoordelaar Moody's vorige week een negatief rapport publiceerde, is de beurskoers al met ruim 60 procent gedaald.

KBC wil zich tegen een verdere koersdaling behoeden door de gecontesteerde CDO-portefeuille volledig af te schrijven. Enkel de super senior tranches, dit zijn de heel betrouwbare gestructureerde bedrijfsobligaties, zijn behouden.

Dit brengt een extra uitgavenpost van 2,5 miljard euro met zich mee. Daardoor verdampt de volledige operationele winst van 2,2 miljard euro, en drong een nieuwe kapitaalinjectie zich op.

Op een persconferentie gaf KBC-topman André Bergen aan dat de bankgroep nu heel ver is gegaan om de markt gerust te stellen. Hij gaf aan dat als deze ingreep geen effect heeft, hij 'het ook niet meer weet'.

'Dé motivatie voor de Vlaamse regering om een kapitaalinjectie van 2 miljard euro in KBC te doen, is het vrijwaren van de kredietverschaffing van de bank aan de Vlaamse gezinnen en bedrijven'. Dat zei Vlaamse minister-president Kris Peeters in een toelichting. 'Het is cruciaal dat de Vlaamse economie zonder kleerscheuren door deze periode geraakt', voegde viceminister-president Frank Vandenbroucke eraan toe.