Hoe kunnen we veilig uitgaan, zonder dat het saai wordt? (3)

Hoe kunnen we elkaars grenzen aftasten zonder die te overschrijden? Dat vraagt Ruben zich af in deze aflevering. De clubs en cafés doen hun best, maar hebben geen pasklaar antwoord op hoe we veilig kunnen feesten. Misschien wordt het ook tijd dat we met elkaar, feestvierders onderling, in gesprek gaan. En de vragen stellen die we niet meer durven stellen.

Op de dansvloer willen we gewoon alles eens kunnen loslaten. Maar niet iedereen voelt zich veilig tijdens het nachtleven. Verschillende mensen worden het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag, queerfobie en zelfs spiking. Binnenlandredacteur Kubra Mayda onderzoekt in drie afleveringen van Klaarwakker hoe we het nachtleven veilig maken. Hoe doen we dat zonder de spontaniteit te verliezen? En welke verantwoordelijkheden heeft een bar of club hierin?

 


De andere afleveringen vind je hier:

Aflevering 1 | Plots voel je een hand als je op de dansvloer staat: ‘Dan volgt een gevoel van onmacht’

Aflevering 2 | Hoe maken we het nachtleven veiliger zonder dat het saai wordt?

Samira Ataei van onze buitenlandredactie stelt zichzelf en haar leeftijdsgenoten de vraag: ‘Wat is thuis zijn?’ Beluister haar drie afleveringen van Klaarwakker hier.

Jef Poppelmonde en zijn vriendin Andrea Jame vragen zich af wat ze opgeven om goede ouders te zijn, nu hun zoontje Leo geboren is. Beluister hun drie afleveringen hier.

OVER DEZE PODCAST
‘Waar lig jij echt van wakker?’ Die vraag stellen vijf jonge journalisten van De Standaard elkaar in de nieuwe podcastreeks Klaarwakker. Elk trekken ze met een persoonlijk dilemma naar leeftijdsgenoten en experts. Koop ik een huis of huur ik beter? Wil ik wel een kind? Moet ik mij schuldig voelen over het klimaat? Hoe veilig is de nacht? En waar voel ik me echt thuis?

Kubra Mayda onderzoekt in drie afleveringen hoe we het nachtleven weer veilig kunnen maken.

Samira Ataei emigreerde met haar ouders vanuit Iran naar België toen ze vijf jaar oud was. Sinds haar tienerjaren ligt ze wakker van de vraag: ‘Wat is thuis zijn?’ En ze is lang niet alleen. In drie afleveringen gaat Samira op zoek naar antwoorden.

Jef Poppelmonde vraagt zich af of hij wel vader wil worden? Of beter: kan hij een goede vader zijn als hij ook wil blijven werken, wil blijven sporten, wil blijven reizen. Hoeveel van ‘hun huidige leven’ zullen hij en zijn vriendin moeten opgeven voor hun ouderschap. Hoe vind je de balans tussen je eigen ontwikkeling en de beste ontplooiingkansen voor je kind?

Binnenkort volgen nog twee reeksen van drie afleveringen. Karlien Beckers twijfelt aan de aankoop van een huis. Want betekent dat niet dat je je moet settelen en dat je je vrijheid opgeeft voor de zekerheid van een dak boven je hoofd? Josephine Dapaah ten slotte worstelt met de klimaatcrisis en vooral met de vraag wat haar verantwoordelijkheid hierin is. Ze probeert te begrijpen waarom we niet doen wat we overduidelijk moeten doen.

VOLG KLAARWAKKER OP:

VRAGEN, OPMERKINGEN OF SUGGESTIES?
podcast@standaard.be

CREDITS
Podcast Kubra Mayda en Fien Dillen | Audioproductie Fien Dillen | Mix en muziek Brecht Plasschaert | Stem intro en outro Lise Bonduelle | Chef podcast Bart Dobbelaere

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in