camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Besparingsgids

Tien tips om te besparen op uw energieverbruik

Aan de hoge kostprijs voor gas en elektriciteit kunt u als consument niet veel veranderen. Maar om uw energiefactuur te milderen, hebt u een belangrijk instrument zelf in handen: uw dagelijkse energie­verbruik in huis verminderen. Hoe pakt u dat aan?

zaterdag 12 november 2022 om 3.25 uur

 Lara en Alexander

1 Thermostaat omlaag

De thermostaat wat lager instel­len, bijvoorbeeld op 19 graden­, en morrelen aan het begin­- en einduur waarop de verwarming aanslaat. Het zijn eenvoudige aanpassingen die u kunt doen om minder energie te verbruiken. Het volstaat de verwarming ’s morgens een kwartier tot een halfuur voor het opstaan te laten draaien, en idem ’s avond voor het thuiskomen. Het is zinvol om het huis ’s nachts of als niemand thuis is te laten afkoelen en pas opnieuw te verwarmen als de bewoners er iets aan hebben. Dat kost minder dan de temperatuur op peil te houden door continu een beetje te stoken.

Bovendien hoeft u niet uw hele­ huis te verwarmen. Verwarm de kamers waar u leeft of aan de slag bent. Met een ‘slimme thermostaat’ kunt u de temperatuur per kamer instellen. Zet de radiator­kraan in de slaapkamers, gangen en bergruimtes systematisch op de laagste stand. In een slaapkamer hoeft het niet warm te zijn om goed te slapen. Een donsdeken of kersenpitkussentje kan de verwarmingsketel ver­vangen. Opgelet: de temperatuur zakt binnenshuis beter niet onder 14 tot 15 graden, want dan zet het vocht uit de lucht zich af op meubels en muren en dreigt schimmelvorming.

2 Goed isoleren

De woning verwarmen maakt voor een gemiddeld Vlaams gezin zo’n 80 tot 85 procent uit van alle energieverbruik. Die warmte maximaal in huis houden is een van de gemakkelijkste manieren om te besparen. Weet u niet waar te beginnen? Begin dan bovenaan. Dakisolatie en een winddicht dak zijn een logische­ eerste stap. Verder rendeert het om hoogrendementsglas te plaatsen, muren te isoleren en vloerisolatie te leggen.

Eenvoudig, en niet duur: plaats een folie tussen de muur en de radiator. Zo absorbeert de koude muur minder van de warmte, maar wordt die terug­gekaatst naar de kamer.

Ook zonder extra isolatie kunt u warmteverlies tegengaan. Hou ramen en deuren zo veel mogelijk dicht. Voor het verluchten van de slaapkamer volstaat het om het raam 15 minuten open te zetten; een kantelraam de hele dag open laten is niet efficiënt, want daardoor koelen de muren af en is het daarna moeilijker en duurder om het vertrek weer op te warmen.

Ga op ‘kierenjacht’ bij deuren, ramen en de garagepoort. Voel waar de tocht binnenkomt en grijp in, bijvoorbeeld met een tochthond voor de buitendeur of door tochtstrips te plaatsen of versleten dichtingen van ramen en deuren te vervangen. En trek bij valavond de gordijnen al dicht om de winterkou wat beter tegen te houden.  

3 Laat de ketel renderen

Vergeet het onderhoud van uw verwarmingsketel niet. Zo’n onderhoud is trouwens wettelijk­ verplicht: voor gasketels om de twee jaar en voor centrale stooktoestellen op stookolie (mazout­) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool ...) is dat jaarlijks. Na een onderhoudsbeurt haalt een cv-ketel, een hoger rendement, wat de stookkosten doet zakken.

Vraag ook advies over de instal­latie van een condensatieketel. Die heeft een efficiëntere werking dan klassieke cv-ketels omdat het vocht dat vrijkomt uit de verbrandingsgassen er opnieuw condenseert. De warmte die daarbij vrijkomt, ondersteunt de verwarmingsketel en doet uw gasverbruik zakken.

Lara en Alexander

4 Minder warm water

Water verwarmen is na de woningverwarming de belangrijkste slokop in de energiefactuur (goed voor 15 procent van het totaal). Bekijk daarom of de toevoertemperatuur van het water van de cv-ketel naar de radi­atoren op 60 °C ingesteld kan worden in plaats van de gebruikelijke­ 65 °C. In een goed geïsoleerde woning is zelfs 50 °C mogelijk. Als ook de terugstroom­temperatuur van het water van de radiatoren naar de ketel van 60 °C naar 40 °C verlaagd­ kan worden, bespaart­ u  op de verwarmingskosten.

Verwarmt de cv-ketel ook het sanitaire water voor de badkamer? Ruil dan de comfortstand op de ketel in voor de meer zuinige ecostand. In de comfortstand blijft de warmtewisselaar in de cv-ketel altijd op temperatuur, waardoor u sneller warm water hebt, maar u ook een pak meer gas verbruikt. Bij de ecostand moet u bij het opendraaien van de kraan enkele seconden geduld hebben voor warm water, maar het helpt u onnodige verwarmingskosten uitsparen.

Minder warm water verbruiken kan door minder lang te douchen. Elke minuut dat u minder doucht, wint u 12 liter (opgewarmd) water. Een nieuwe, waterbesparende douchekop kan nog eens 40 procent extra water bespa­ren.

5 Van oud naar nieuw

Uw energiefactuur kan flink omlaag als u oude energievretende huishoudtoestellen vervangt door meer energiezuinige exemplaren. Een 16 jaar oude koelkast, bijvoorbeeld, verbruikt door slijtage van compressor en isolatie rond 27 procent meer elektriciteit dan toen ze nieuw was. Let bij de keuze voor een nieuwe koelkast of vaatwasser op het energielabel. Een sticker met de letter A, veel plusjes en een groene­ kleur zijn een goed teken. Algemeen bekeken heeft een ouder­ toestel twee tot drie keer zoveel energie nodig. 

Bij de aankoop van grote huishoudtoestellen koopt u best ook op maat: het heeft geen zin een grote diepvries te kopen om die daarna maar voor de helft te vullen. Halflege vriezers verbruiken meer energie omdat ze de lege ruimte (lucht) na elke opening van de deur moeten afkoelen. Hou daarom koelkast en diepvriezer steeds goed gevuld, vul desnoods aan met petflessen of piepschuim.

6 Gebruik ledlampen

U kunt de energiefactuur ook verlichten door consequent over te stappen op led­verlichting en spaarlampen. Wist u dat ledverlichting tot tien keer efficiënter is dan een klassieke gloeilamp? En wanneer u echt spotgoedkoop wilt verlichten, kunt u nog steeds op het daglicht rekenen: probeer het licht van buiten optimaal te benutten. 

Oude gloeilampen en halogeenlampen verspillen energie: ze werken met een gloeidraad, waardoor ze niet alleen licht maar ook warmte produceren. Een gloeilamp van 40 watt verbruikt tot zeven keer meer energie dan een ledlamp van 5 watt. 

7 Anders koken

Ook in de keuken kunt u het verschil maken. Een inductiekookplaat heeft bijvoorbeeld een hoger energierendement dan een gasvuur. Kook met de deksels op de potten. Als u water wilt opwarmen, kost het minder om een waterkoker te gebruiken dan de microgolf.

Wilt u iets koken in een kom? Warm niet te veel water op: hoe minder overschot aan kokend water, hoe meer u bespaart. Werkt u met de oven? Sta er dan even bij stil of langdurig voor­verwarmen noodzakelijk is.

Check geregeld de temperatuur van uw koelkast en diepvries. De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 tot 5 °C, voor de diepvriezer is dat -18 °C. Als u de temperatuur van uw koelkast steevast op 3 °C zet, en die voortaan een graadje hoger instelt, zal het verbruik met 5 procent dalen. Evidente tips: hou de deur van de koelkast zo veel mogelijk dicht en zet er geen warme gerechten in. Ontdooi de diepvriezer geregeld; een ijslaagje van 2 mm geeft al een meerverbruik van 10 procent.

 Lara en Alexander

8 Anders wassen

De trommel van de was­machine telkens volladen, leidt tot een lager energieverbruik per kilo wasgoed. Een halfvolle machine verbruikt evenveel. Een vuist aan vrije ruimte in de machine volstaat voor een goede wasbeurt. Als een gezin erin slaagt het totaal aantal wasbeurten per jaar te halveren, kan dat een besparing van 1 procent op de elektriciteitskosten opleveren.

Kijk toe op de temperatuur. Een wasmachine gebruikt vooral energie om het water op te warmen. Hoe hoger de wastemperatuur, hoe hoger het energiegebruik. Wasgoed dat niet erg vuil is, wordt schoon op 30 °C of zelfs 20 °C. Een wasbeurt op 30 °C gebruikt bijna de helft minder energie dan wassen op 60 °C en een derde minder dan op 40 °C. Een wasbeurt per maand op 60 °C voorkomt een muffe geur in de wastrommel. Vergeet ook niet om de wasmachine geregeld te ontkalken­, want te veel kalk verhoogt­ het energieverbruik.

Beperk het gebruik van de droogkast, want dat is een energievreter. Een klassieke droogkast verbruikt op jaarbasis gemiddeld het dubbele van een wasmachine. Het helpt als u het toerental van uw wasmachine op 1.200 of 1.600 toeren instelt, dan droogt de was achteraf sneller. Maar om echt veel energie te sparen, gebruikt u best zo veel mogelijk een droogrek en laat u de droogkast minder vaak draaien.

9 Sluimerverbruik stoppen

Waarom energie betalen voor elektronische apparaten die niet in gebruik zijn? Computers, tv’s, digicorders, opladers, dimmers van staanlampen blijven in stand-bymodus energie verbruiken. Dat sluimerverbruik is eenvoudig te vermijden – u moet alleen de discipline hebben om de apparaten bij niet-gebruik helemaal af te zetten (dat kan met één druk op de aan/uitknop van de verdeelstekker waarop u ze aansluit). Dat geldt ook voor uw smartphone, u kunt die ’s nachts in vliegtuigstand zetten, de schermhelderheid aanpassen en onnodige apps verwijderen, zodat het toestel minder moet opladen.

10 Groene investeringen

Op langere termijn kunnen investeringen in technologie om zelf groene energie te produceren uw energiefactuur flink helpen dalen. In de eerste plaats door zonnepanelen te plaatsen. De standaard installatiekosten zijn tegen de hoge energieprijzen van de voorbije maanden in zo’n drie jaar terugverdiend, zeggen experts.

Opgelet: door de grote vraag naar zonnepanelen lopen de wachtrijen bij installateurs tot meerdere maanden op. Een oplossing voor deze winter is het niet. Nog een minpunt: de premie die de Vlaamse overheid toekent bij de plaatsing van panelen zakt op 1 januari van 1.500 naar 750 euro. De premie voor thuisbatterijen valt helemaal weg vanaf­ 1 april volgend jaar.

U kunt ook kiezen voor een warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht of ondergrond haalt en die binnenbrengt in huis. Deze milieuvriendelijke methode van verwarmen rendeert vooral bij goed geïsoleerde woningen. Het gaat om een investering met een rendement op lange termijn. De installatiekostprijs is hoog – voor een gemiddelde woning kost een geothermische warmtepomp 15.000 euro. Pas na 15 á 20 jaar is de investering helemaal terugverdiend. U maakt wel aanspraak op overheidspremies tot maximaal 4.000 euro.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen