655 miljoen aan schadevergoedingen in zaak-Lernout & Hauspie
  Foto:  EDM

Zes voormalige bestuurders van Lernout & Hauspie, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen die in totaal tot ongeveer 655 miljoen euro oplopen. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist.

4.336 burgerlijke partijen moeten de schadevergoedingen ontvangen van zes voormalige bestuurders. Die beslissing komt twintig jaar na het faillissement van technologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H). Wat volgde, was een juridische lijdensweg. Van de aanvankelijk meer dan 10.000 schuldeisers, blijven er vandaag nog een dikke 4.000 over.

L&H ging in 2001 onderuit, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Alle aandeelhouders van de Ieperse technologiebelofte werden meegesleurd in de val.

Net zoals de val, ging opkomst van L&H pijlsnel. L&H was in de jaren ‘90 een beloftevol bedrijf en gold als een van de pioniers in spraaktechnologie. In een mum van tijd groeide het uit tot een noemenswaardige speler onder de big tech-bedrijven. Het sloot deals met Microsoft, was het eerste Belgische bedrijf op technologiebeurs NASDAQ en kocht in 2000 twee van z’n Amerikaanse concurrenten op. Het succesverhaal overtuigde heel wat investeerders. Maar alles viel in 2001 dus als een kaartenhuisje ineen en leidde tot de uitspraak die vandaag in Gent viel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in