camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

zomeragenda PODIUM 

Theater van A tot Zee: de tips voor deze zomer

zaterdag 26 juni 2021 om 3.25 uur

Dag lockdown, welkom keuzestress. De theaterzomer krijgt dit jaar bij wijze van compensatie maatje XL aangemeten. Wim Vandekeybus, Chokri Ben Chikha of een nieuwe opvoering van Ten oorlog: een blik op de agenda doet watertanden.

Hands do not touch your precious me, een oer-Vandekeybus. Danny Willems

Zomer van Antwerpen

Wat? ’t Stad zomert.

Ga kijken, want ook zonder de reuzen van Royal de Luxe valt er veel moois te beleven op het vlak van theater, circus, muziek en openluchtcinema.

Wie? Zuidpool brengt met Mensenlandschappen een muzikaal verhaal in een verlaten treinstation, terwijl De Warme Winkel het epische De drie musketiers speelt in de Zomerfabriek. Ontroerend Goed houdt u een spiegel voor in A game of you en de broers Bruyninckx brengen zeer straffe acrobatie in ­Bitbybit.

Waar en wanneer? Van 29 juni tot 5 september in Antwerpen.

Middelheim 21

Wat? Op visite bij Compagnie Marius.

Ga kijken, want theater op de houten openluchttribune van Marius is altijd fijn, en een hele zomer lang kan u het combineren met een wandeling door het Middelheimpark.

Wie? Op het programma staat een mix van eigen repertoire, jong talent en bevriende artiesten. Marius brengt ook de première van Anatole, met onder meer Evelien Bosmans en Herwig Ilegems.

Waar en wanneer? Van 1 juli tot 29 augustus in Middelheimpark, Antwerpen.

Kunstenfestivaldesarts

Wat? Zomers verlengstuk van het ­Brusselse festival.

Ga kijken, want op het Kunstenfestival ontdekt u altijd wel nieuwe inter­nationale theatermakers.

Wie? De Thai Wichaya Artamat en de New Yorkse Faye Driscoll, bijvoorbeeld. Andere blikvangers zijn de muzikale

performance van Lina Lapelyte aan het nieuwe tijdelijke openluchtzwembad in Anderlecht en de Hamartia-trilogie van Jaha Koo, inclusief Koreaans diner.

Waar en wanneer? 1 tot 8 juli, Brussel.

These woods van Daniel Linehan, te zien op Dansand in Oostende. Danny Willems

Dansand

Wat? Dansen op het strand en in de groene omgeving van Oostende.

Ga kijken, want er is niets mooiers dan naar dans kijken terwijl je op de achtergrond de zon ziet zakken in de zee.

Wie? Michiel Vandevelde laat in Dances of death zijn dansers verdwijnen in de golven, Daniel Linehan duikt de bossen in en Alain Platel coachte de Antwerpse dansstudenten in Another sacre. Er zijn ook workshops voor wie zelf wil dansen.

Waar en wanneer? 2 tot 4 juli, Oostende.

Festival d’Avignon

Wat? Het meest prestigieuze plateau voor ­theater in Europa.

Ga kijken, want het is al jaren geleden dat er nog zoveel Belgen uitgenodigd werden in Avignon. En u moet minstens één keer een stuk hebben gezien op de Cour d’honneur van het Pausenpaleis.

Wie? Jan Martens gaat er eindelijk in première met zijn grootschaligste ­dansvoorstelling tot nu toe. Ook de ­Belgen Fabrice Murgia, Anne-Cécile Vandalem en NTGent/Angélica Liddell presenteren nieuw werk. En FC Bergman strijkt er neer met zijn kudde ­schapen.

Waar en wanneer? 5 tot 25 juli, Avignon.

Birds

Wat? Vliegen door Molenbeek.

Ga kijken, want de dansvoorstellingen van Seppe Baeyens (maker bij Ultima Vez) zijn even genereus en bijzonder als interactief en verbindend. U bent dus onmisbaar voor deze nieuwe ‘sociale choreografie’ met de stad als decor.

Waar en wanneer? 7 tot 11 juli in Circus Space, Molenbeek. Tickets via KVS.

Fire will become ashes, but not now

Wat? James Baldwin in muziekvorm, slam, beatbox, dans en theater.

Ga kijken, want Pitcho is een van de grondleggers van de Brusselse hiphop én een hippe theatermaker. Hij grijpt voor deze multimediale voorstelling naar een boek van Baldwin, wiens ­gedachtegoed relevanter is dan ooit.

Waar en wanneer? 14 tot 17 juli in KVS, Brussel.

Hands do not touch your precious meDanny Willems

Hands do not touch your precious me

Wat? Een oer-Wim Vandekeybus.

Ga kijken, want bij de première via streaming spatte de energie al van het scherm, wat gaat dat in de zaal geven. Vandekeybus doet opnieuw waar hij goed in is: een mythisch ritueel vorm­geven in ruwe, expressieve dans. Extra leuk is de klei die de dansers transformeert tot vleselijke sculpturen.

Waar en wanneer? 15 tot 21 juli in KVS, Brussel.

Gardenia 10 jaar later

Wat? The show must go on!

Ga kijken, want Gardenia werd na de passage in Avignon in 2010 een wereldwijde theaterhit. Acht jaar na de laatste voorstelling kruipen de acteurs, onder wie vijf oudere mannen en Vanessa Van Durme, opnieuw op de scène en wekken ze de travestieclub weer tot leven.

Waar en wanneer? 16 tot 25 juli, NTGent.

Testament van een journalist

Wat? Het laatste avondmaal van journalist Hugo Camps.

Ga kijken, want een theaterproductie gebaseerd op de eloquente Camps waarin ‘het einde van de journalistiek’ wordt gevierd met een goed glas wijn, daar zijn we benieuwd naar. Zeker als lookalike Bert Luppes in zijn huid kruipt en Chokri Ben Chikha regisseert.

Waar en wanneer? 21 tot 25 juli in de Sint-Baafsabdij in Gent. Tickets via NTGent. Ook van 4 tot 7 augustus op Theater Aan Zee in Oostende en van 19 tot 21 augustus in Westrand in Dilbeek.

The clowns convention van Wunderbaum. Fred Debrock

Theater Aan Zee

Wat? Het jaarlijkse zomerkamp van de cultuursector.

Ga kijken, want de lockdown kreeg TAZ niet klein: het festival is zelfs verlengd naar zeventien dagen. Curator en VUB-rector Caroline Pauwels brengt kunst en wetenschap samen en nodigt heel wat collega-Brusselaars uit aan zee.

Wie? Te veel om op te noemen, maar we zijn alvast benieuwd naar de nieuwe producties van Hof van Eede, BOG en Wunderbaum. Mis ook niet de bijzondere locatievoorstellingen Violin phase (op het Oude Westerstaketsel) en Wij, de verdronkenen (op een scheepswerf).

Waar en wanneer? 23 juli tot 8 augustus, Oostende.

Moby Dick, op Bijloke Wonderland. Kurt Van Der Elst

Bijloke Wonderland

Wat? Kunstige Gentse Feesten.

Ga kijken, want na een gesmaakte eerste editie als coronaveilig festival is het deze zomer in de idyllische tuin van De Bijloke opnieuw Bijloke Wonderland.

Wie? Gitaarkwartet Zwerm speelt een zomerbarconcert en B’rock treedt op bij zonsondergang. Ook de lunchvoorstelling van LOD komt terug, met een creatie van Lies Pauwels, Thomas Smetryns en Delphine Lecompte. Scheep zeker ook in bij Moby Dick en de nieuwe ­productie van Ontroerend Goed.

Waar en wanneer? 10 tot 29 augustus, Bijloke Gent.

Cirkl

Wat? Circus van de bovenste trapeze.

Ga kijken, want er is circus te beleven op bijzondere Leuvense locaties zoals de verborgen tuin van Villa aan de Aa, de Predikherenkerk, het dakterras van M en de nieuwe Velodroom.

Wie? Danny Ronaldo en zoon Pepijn brengen Sono io?, de broers De Cuyper slaan elkaar knock-out en circusartiest én mucopatient Jesse Huygh doet acrobatie met een zuurstoftank op de rug.

Waar en wanneer? 13 tot 15 augustus, Leuven.

 rr

Krokus aka Zonnebloem­festival

Wat? Zomers jeugdtheaterfestival.

Ga kijken, want Krokusfestival staat elk jaar garant voor fris theater en speelse dans voor jong en oud. Omdat het vorige festival werd afgelast en er in augustus geen krokussen bloeien, wordt het omgedoopt tot het Zonnebloemfestival en zet het vooral in op locatietheater.

Wie? Theater FroeFroe met poppen, Ugo Dehaes met robots, Nat Gras met een zintuiglijke verwenwandeling …

Waar en wanneer? 26 tot 29 augustus, Hasselt.

Moment Tongeren

Wat? Cultuurfestival in de oudste stad van het land.

Ga kijken, want Tongeren heeft meer te bieden dan het Gallo-Romeins museum.

Wie? Erik Vlaminck schreef een nieuw boerentoneelstuk en Nick Steur strijkt neer met zijn enorme stenen. Ook op het menu: orgelconcerten en de theatrale roadmovie Tussen hond en wolf.

Waar en wanneer? Tot september in Tongeren.

Toneelscholenfestival

Wat? Drama van generatie nu.

Ga kijken, want theaterstudenten konden hun afstudeerprojecten niet spelen voor publiek en organiseren zelf een ­festival. Een tien voor ondernemen!

Wie? Studenten van Ritcs (Brussel), Kask (Gent), Conservatorium (Antwerpen) en Luca Drama (Leuven).

Waar en wanneer? Van 16 tot 29 augustus, Antwerpen.

Camping Sunset waagt zich aan Ten oorlog

Ten oorlog

Wat? Revival van het beroemde stuk.

Ga kijken, want Camping Sunset is het eerste Vlaamse gezelschap in een kwarteeuw dat de legendarische theatermarathon van Tom Lanoye opnieuw opvoert, met tonnen spelplezier en bravoure.

Waar en wanneer? Deel twee op Theater Aan Zee en deel drie op het Theaterfestival. In september is de hele trilogie te zien in Gent, Oostende en Antwerpen.

De podcasts van De Standaard