camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

zomeragenda KLASSIEK 

Stemmig en royaal: de tips klassiek

Na een gedwongen pauze is het aan de agenda om overuren te draaien. Er is: het nieuwe oude van het MA Festival, een splinternieuw festival in het Leopoldpark en natuurlijk: Laus Polyphoniae in Antwerpen. Allegro!

zaterdag 26 juni 2021 om 3.25 uur

Misia Sert. rr

Misia Sert, koningin van ­Parijs

Wat? Een portret van pianiste en muze Misia Sert in woord en muziek.

Ga kijken, want actrice Julie Depardieu kruipt in de huid van Sert, die op ­handen werd gedragen door Renoir, Toulouse-Lautrec, Diaghilev, Picasso, Coco Chanel, Cocteau, Proust, Satie en ­Stravinski. De anekdotes en verhalen van Depardieu worden gelardeerd met muziek van Ravel, Fauré, Debussy en Stravinski, gebracht door fluitiste ­Juliette Hurel en pianiste Hélène ­Couvert.

Waar en wanneer? Flagey, Brussel, 27/6.

New Polyphonies

Wat? Een voorstelling rond collectief zingen en protesteren, geïnspireerd door klimaatmarsen, insecten en ­stilstaande vliegtuigen.

Ga kijken, want als sound artist Myriam Van Imschoot en een avontuurlijk ­zangcollectief voor nieuwe muziek als Hyoid de handen in elkaar slaan, wordt het spannend. New Polyphonies staat ook op het Darmstadt Summer Festival, hét prestigieuze festival voor nieuwe ­muziek.

Waar en wanneer? De Singel, Antwerpen, 29-30/6; Kaaitheater, Brussel, 3-4/7.

Meer Stemmig Gent

Wat? Tijdens tweemaal twee concerten steken de zangers van Psallentes de ­loftrompet van polyfonist Josquin des Prez en kamt het ravissante Sollazzo ­Ensemble 14de-eeuws repertoire uit voor hartenkreten, schlagers en andere romantische ontboezemingen.

Ga kijken, want Meer Stemmig Gent bijt de spits af van de festivalzomer en brengt u in de stemming met top­zangers in een gezellige setting.

Waar en wanneer? Jacobus Cultuurkerk, Gent, 3/7.

Hush - Henry’s dream ­machine

Wat? Het universum van Henry Purcell op kindermaat.

Ga kijken, want Zonzo Compagnie leidt groot en klein door de wereld van de 17de-eeuwse componist met een multimediale ervaring en bijzondere arrangementen. Je hoort echo’s van Shakespeares Midzomernachtsdroom en De storm, en ook koning Arthur is van de partij. (Vanaf 6 jaar.)

Waar en wanneer? Le Delta, Namen 8/7, Maison de la Culture Famenne-Ardenne, Marche-en-Famenne, 11/7, Palais des Beaux-Arts, Charleroi, 26/9.

De schaduw van Saint-­Saëns

Wat? Een van de opvallendste producties van Les Festivals de Wallonie.

Ga kijken want met muziek, woord en schaduwspel wordt een poëtisch portret geschetst van de raadselachtige, ­grappige maar immer humeurige ­Camille Saint-Saëns, die zoveel meer was dan de componist van Le carnaval des animaux. Met onder anderen celliste Marie ­Hallynck.

Waar en wanneer? Abbaye, Stavelot, 10/7; Centre culturel de Bertrix, ­Saint-Hubert, 18/7.

Walden Festival

Wat? Een nieuw eendaags festival in en om het Brusselse Leopoldpark.

Ga kijken, want Walden belooft een avontuurlijke belevenis te worden met klassiek, hedendaags, niet-westerse muziek en jazz. U kunt uw eigen programma samenstellen en van het ene naar het andere concert wandelen. Sommige vinden in openlucht plaats, andere op bijzondere locaties rond het park.

Waar en wanneer? Leopoldpark, Brussel, 18/7.

De Schone Compagnie brengt de Da Ponte-trilogie van Mozart, op het MA Festival in Brugge.  Olympe Tits 

MA Festival & MA Competition

Wat? Voluit Musica Antiqua, een bruisend festival voor oude muziek.

Ga kijken, want MA is een van de oudste, maar ook een van de vernieuwendste festivals wereldwijd, waar topmuzikanten wat eeuwenlang ongehoord bleef van de vergetelheid redden.

Waar en wanneer? Diverse locaties in Brugge en Lissewege, 6-14/8.

Laus Polyphoniae

Wat? Nog zo’n niet te missen afspraak voor oudemuziekfanaten, met één eregast: Josquin des Prez, de meest myste­rieuze aller polyfonisten.

Ga kijken, want Laus Polyphoniae is een soort Tomorrowland waar de combinatie wereldsterren, festivalambiance, love, peace & understanding altijd onvergetelijke concerten oplevert. Internationale ­toppers worden dit jaar gestreamd, muzikanten uit de Lage Landen treden live op.

Waar en wanneer? Antwerpen, 20-29/8.

Midis-minimes Festival

Wat? Een hele zomer lang vergasten ­kamermuziekensembles je elke weekdag op een kort concert van 35 minuten.

Ga kijken, want dit festival heeft zin voor avontuur. Ontdekking is de leidraad, en dat slaat zowel op de uitvoerders als op het repertoire, dat loopt van de middeleeuwen tot de 21ste eeuw en ook focust op niet-Europese muziek.

Waar en wanneer? Conservatorium, ­Brussel, 1/7-31/8. st, av

De podcasts van De Standaard