Het coronavirus in de wereld in grafieken en cijfers

Hoeveel dodelijke slachtoffers heeft het coronavirus al gemaakt? Welke landen zijn er het ergst aan toe? Volg hier het infografisch overzicht met de laatste wereldwijde coronacijfers.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. De laatste update gebeurde op . Bekijk ook het overzicht van de Belgische coronacijfers. De recentste ontwikkelingen leest u in onze liveblog.

 

Kerncijfers internationaal

Besmettingen
Overlijdens

Van de miljoen geregistreerde covid-19-besmettingen is intussen procent genezen verklaard. Op dit moment zijn er wereldwijd nog zo'n miljoen actieve besmettingen.

Situatie per land

Oversterfte

Covid-19-doden worden niet uniform geteld. België telt bijvoobeeld ook vermoedelijke gevallen in rusthuizen mee, terwijl andere landen enkel de bevestigde patiënten meerekenen.

Daarom is het zuiverder om de procentuele oversterfte te vergelijken. Dat is het aantal onverwachte doden in verhouding met het aantal voor die periode van het jaar verwachte doden. De oversterfte rekent alle doodsoorzaken mee, maar het is aannemelijk dat die grotendeels aan covid-19 te wijten zijn.

In grote landen wordt de impact verbloemd, doordat de oversterfte voor epicentra die samengeteld wordt met regio’s waar de oversterfte gering is. Door de terugkeer van vakantiegangers na de krokusvakantie werd het virus over heel België uitgezaaid, en kunnen we het hele land beschouwen als een epicentrum. Sommige regio's met gelijkaardige bevolkingsgrootte, zoals New York City (8,4 miljoen inwoners) en Londen (8,9 miljoen), werden veel zwaarder getroffen.

Laatste update

Credits
Andy Stevens (datavisualisatie & techniek)
Dries De Smet (tekst & coördinatie)
Bart De Neve en Tom Sonck (grafiek)

Bronnnen
Worldometers, Sciensano, Eurostat, CBS, Destatis,
The Economist, New York Times