Oostende kiest voor reservatiesysteem strand
Themabeeld strand Oostende. Foto: Jimmy Kets
De kust is al langer op zoek naar een strandstrategie om de zomer te redden. Oostende zal een reservatiesysteem hanteren voor de drukste stukken strand. 'We gaan naar een reservatiesysteem om alles zo goed mogelijk te organiseren', zegt de burgemeester van Oostende Bart Tommelein aan De Standaard.

Het wordt mogelijk erg druk aan de kust deze zomer, want het is nog steeds niet duidelijk of de grenzen opengaan en we naar het buitenland op vakantie mogen. Om te vermijden dat het strand op mooie dagen te druk is, lanceert Oostende een reservatiesysteem. 'We hebben de berekeningen gemaakt, op de drukste stranden komt een reservatiesysteem', zegt Tommelein. 'Enkel op die manier kunnen we aan crowd-control doen.' Zo'n systeem komt er niet voor alle stranden. De minder drukke stroken, zoals de stranden van Mariakerke, Oosteroever en Raversijde, blijven vrij toegankelijk. 'Daar is minder volk en meer plaats', zegt de burgemeester. 

Hoe het systeem van reservaties er zal uitzien is nog niet helemaal duidelijk. Dat kan in de vorm van een qr-code, een stempel, een bandje of een ticket. Wat wel vaststaat, is dat de reservaties gratis zijn. Iedereen kan een plekje boeken, maar er wordt gemikt op een gezonde mix van inwoners, tweedeverblijvers, hotelgasten en dagjestoeristen. 'Topdagen van 50.000 mensen zijn niet meer mogelijk, helaas', zegt Tommelein.  'Vooral de piekmomenten zullen moeilijk zijn, we kunnen maximaal 30.000 mensen per dag toelaten op de stranden van Oostende.'

Het systeem wordt begin juni getest, eind juni moet het operationeel zijn. 'De ultieme datum is 27 juni, vanaf dan is baden toegestaan en staan de redders op post', zegt Tommelein. 

'Alleen voor hele kust'

Ook de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, werkt nog aan een soort van monitoringssysteem om de drukte aan zee in de gaten te houden, zegt Steve Vandenberghe (SP.A), burgemeester van Bredene. Of die twee systemen - reservatie en monitoring - elkaar moeten aanvullen, is onduidelijk.

Vandenberghe denkt dat een reservatiesysteem voor het strand ook voor zijn gemeente interessant kan zijn, ‘maar alleen in overleg met alle andere kustgemeenten’. Ook het monitoringssysteem organiseert hij liefst meteen voor de hele kust. Begin juni zouden de burgemeesters opnieuw samenzitten met de gouverneur, om over een strandplan te praten. Maar daar heeft Tommelein alvast niet op gewacht.

Het is dus nog niet duidelijk of het reservatiesysteem over heel de kust uitgerold wordt. Eerder zei de burgemeester van Knokke-Heist, Leopold Lippens, dat hij geen voorstander is van 'een strand met twee snelheden'. ‘Het strand is er voor iedereen, of voor niemand', vindt hij.

Tweedeverblijvers

Sinds de coronacrisis mogen mensen - en dat zeker tot 8 juni - niet meer naar hun tweede verblijf in ons land. Wanneer dat weer wel mag, is nog steeds niet duidelijk. Premier Sophie Wilmès (MR) belooft daar in de komende dagen duidelijkheid over te scheppen. 

 

Verschillende kustburgemeesters lieten weten dat ze geen controles zouden doen indien tweedeverblijvers toch naar de kust zouden komen vanaf 18 mei. Maar na overleg met alle kustburgemeesters en gouverneur Decaluwé werd geen datum meer naar voor geschoven. De burgemeesters focussen zich nu op het maken van gedetailleerde plannen omtrent de circulatie van toeristen, de terrassen en het toegang tot het strand.