Infantino dreigt met WK-ban voor spelers van Europese Super League
Foto: REUTERS

Fifa-baas Gianni Infantino is een radicale tegenstander van een mogelijke Europese Super League. Wie als speler daaraan meedoet, riskeert uitsluiting van het WK en alle internationale voetbal.

‘Het is duidelijk dat deze dreiging bestaat’, zei Infantino gisteren volgens het persagentschap Reuters over de mogelijke oprichting van een Europese Super League aan een klein groepje reporters. ‘Maar ik denk dat de verantwoordelijken uiteindelijk verstandig genoeg zullen zijn, voordat ze zich compleet afscheiden. Of je doet mee, of je doet niet mee.’

‘Als er spelers zijn die niet meer willen meedoen met het georganiseerde wereldvoetbal, dan word je overal buitengesloten: nationale competities, competities van confederaties (lees Europees clubvoetbal, red), het EK en het WK’, waarschuwde Infantino de spelers van de 16 topploegen die zich mogelijk zouden willen afscheuren. Voor hen dreigt dus een complete ban uit het internationale voetbal.

Europese Super League

Eerder had ook de voorzitter van de Uefa, Aleksander Ceferin zich al fel uitgesproken tegen de oprichting van een mogelijke aparte Europese elitecompetitie. Volgens een uitgelekte ‘conceptovereenkomst’ die twee weken geleden werd gemaild naar Real Madrid - en die ook De Standaard en EIC in handen kwam - zijn er op zijn minst embryonale plannen om zo’n Europese Super League mogelijk al vanaf 2021 op te richten.

De elf oprichters - Real, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea, Arsenal, Juventus, PSG, Manchester City, Liverpool en AC Milan - zouden twintig jaar lang een vaste plaats in de Super League krijgen. Vijf andere clubs zouden als ‘gasten’ mogen meedoen: Atlé­tico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter Milaan en AS Roma. Zij zouden wel kunnen degraderen.

Nieuwe ontkenning

Infantino zei woensdag verder nog dat uiterlijk in maart tijdens een FIFA-bijeenkomst in Miami duidelijk moet worden of bij het komende wereldkampioenschap in Qatar het aantal deelnemers al wordt uitgebreid van 32 tot 48. Maar de kans dat dit al gebeurt in Qatar, is volgens hem klein.

Infantino ontkende verder opnieuw dat hij in 2014 als secretaris-generaal van de UEFA topclubs Paris Saint-Germain en Manchester City hielp met het omzeilen van de regels op het gebied van Financial Fair Play (FFP). Volgens hem zijn onderhandelingen normaal in dit soort proces en werd de eindbeslissing altijd genomen door een panel van juristen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in