Verschueren: ‘De voetbalfans gaan zo’n Super League nooit pikken’
Foto: photo news

Michaël Verschueren, bestuurder bij Anderlecht en ECA, gelooft niet in de slaagkansen van een Europese Super League, de private elitecompetitie waaraan sommige Europese topclubs heimelijk werken. ‘Altijd dezelfde ploegen is dodelijk voor de sportieve spankracht.’

Het was met verbazing dat Michaël Verschueren vanochtend in De Standaard las dat er ook vandaag nog door sommige topploegen heimelijk gewerkt wordt aan plannen voor de oprichting van een private Super League. Volgens een uitgelekte ‘conceptovereenkomst’ die twee weken geleden werd gemaild naar Real Madrid - en die ons via Der Spiegel en EIC in handen kwam - zijn er op zijn minst embryonale plannen om zo’n Europese Super League mogelijk al vanaf 2021 op te richten.

Elf oprichters, zes gastclubs

De elf oprichters - Real, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea, Arsenal, Juventus, PSG, Manchester City, Liverpool en AC Milan - zouden twintig jaar lang een vaste plaats in de Super League krijgen. Vijf andere clubs zouden als ‘gasten’ mogen meedoen: Atlé­tico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter Milaan en AS Roma.

Verschueren is sceptisch. ‘Embryonaal of niet: de voetbalfans gaan zo’n Super League nooit pikken. Als je met een gesloten of halfopen competitie werkt - waaruit de meeste topploegen nooit kunnen degraderen - komen altijd dezelfde wedstrijden terug. En ook al zijn dat grote namen, dat is dodelijk voor de sportieve spankracht en de aantrekkingskracht van het voetbal’, argumenteert hij.

Geen mirakels meer

Het is net die sportieve onzekerheid - de wetenschap dat in voetbal alles kan gebeuren en kleinere ploegen in één voetbalwedstrijd nooit kansloos zijn tegen de topploegen - die volgens Verschueren de voetbalsport heeft groot gemaakt.

‘In zo’n aparte Super League neem je het verrassingselement grotendeels weg. Sportieve mirakels zoals Leicester, dat recent nog de topploegen in de Engelse Premier League verraste door kampioen te worden, kunnen dan nooit meer plaatsvinden’, aldus Verschueren junior. ‘Daarmee riskeren de Europese topclubs de tak af te zagen waarop ze zitten.’

Toch moet ook het Belgisch voetbal zich wellicht stilletjes aan voorbereiden op ingrijpende veranderingen in het Europese voetbal, beseft hij. ‘Ik blijf erbij: wellicht niet voor 2021, maar daarna weet ik niet wat er zal gebeuren’, benadrukt Verschueren.

Beneliga?

Wat als de Super League er op termijn toch komt? Misschien kan de oprichting van een Beneliga - een gezamenlijke competitie tussen België en Nederland - een antwoord zijn? ‘Neen, een nieuwe competitie oprichten is volgens mij geen oplossing’, wuift Verschueren een ander monster van Lochness in het Belgische voetbal resoluut weg.

‘Ikzelf blijf geloven in het proces dat recent binnen Uefa is opgestart om alle Europese competities na 2024 te hervormen. Daarbij zullen alle clubs vooraf worden geconsulteerd, zodat we met zijn allen tot een evenwichtige oplossing kunnen komen. Een hervorming die goed is voor alle voetbalclubs in Europa, niet alleen voor de absolute topclubs.’