Leterme ondernam poging om PSG te onderzoeken
Foto: Belga
Oud-premier Yves Leterme, de voorzitter van de onderzoekskamer bij Uefa, had zich in 2017 blijkbaar voorgenomen PSG degelijk te onderzoeken. Daarop wijzen de Football Leaks-documenten.

Na de monstertransfers van Neymar en Mbappé naar Paris-Saint-Germain had oud-premier Yves Leterme, vandaag voorzitter van de onderzoekskamer bij de Uefa, zich blijkbaar voorgenomen om het onderzoek naar de financiën van de club degelijk te voeren. 

Uiteindelijk kwam toch weer de Uefa-top tussen en werd met PSG onderhandeld dat de club niet verder vervolgd zou worden. De onderzoekskamer gaf het dossier niet door aan de onafhankelijke gerechtelijke kamer die zich over de zaak had kunnen uitspreken. Daarop wijzen de Football Leaks-documenten.

Het dossier rond PSG was niet het eerste onderzoek naar Financial Fairplay dat Leterme leidde. Sinds zijn aanstelling heeft hij er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Galatasaray uitgesloten werd uit de Europese voetbalcompetitie. De Europese voetbalbond had Leterme naar eigen zeggen in 2015 aangetrokken omdat hij al langer achter de schermen actief was rond de economische toekomst van het voetbal.

In de herfst van 2017 bestelde de onderzoekskamer van Leterme een doorlichting bij een consultancybedrijf over PSG. Na die doorlichting vroeg de ceo van de Franse club aan Leterme om het onderzoek te stoppen. Aan die druk gaf de Belg niet toe.

De onderzoekskamer vroeg, net als in 2014, nog een rapport aan de onafhankelijke expert Octagon over de Qatareze sponsorcontracten. De conclusies waren bijzonder ongunstig voor PSG. Daarna kwam de Franse club op de proppen met een eigen expertise, opgesteld door een bedrijf waarmee PSG vaker samenwerkt. Dat rapport was minder ongunstig voor PSG dan de andere.

Toen de rapporten over de financiën van PSG dit voorjaar op tafel lagen, liet Leterme volgens onze informatie tegenover PSG blijken dat de onderzoekskamer bijna op het punt stond om het dossier over te maken naar de gerechtelijke kamer. Er was volgens Leterme weinig marge om de leden van zijn onderzoekskamer ervan te overtuigen dat het niet nodig was om het dossier door te sturen  naar de gerechtelijke kamer.

Maar dan kwam er een geheel andere oplossing uit de bus. Er zou een informele overeenkomst gesloten worden tussen de club en Uefa, gekoppeld aan de officiële stopzetting van de verdere procedure. Een regeling die eigenlijk niet voorzien is door de Uefa. Er volgden onderhandelingen.

Op 13 juni stuurde de voetbalbond een persbericht uit. PSG kon qua Financial Fairplay tijdens het seizoen 2016-2017 niets worden aangewreven, klonk het daarin. De impact van de transfers uit 2017 zouden ‘onder nauwlettend toezicht’ blijven en nog nader bekeken worden.

De gerechtelijke kamer heeft intussen het onderzoek heropend. Het werd teruggestuurd naar de onderzoekskamer van Leterme.

Yves Leterme was niet bereid om vragen van EIC te beantwoorden.