CULINAIR OVERZICHT

Twee jonge chefs krijgen tweede Michelinster

november 2017Tinnie Brant, Jannes Zwaenepoel

Tim Boury (34) en Michaël Vrijmoed (37) zijn allebei jonge chefs, ze hebben allebei een restaurant dat hun naam draagt en ze mogen allebei een fles champagne ontkurken. De nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg, die maandagmiddag werd voorgesteld, bekroont beide chefs met een tweede Michelinster.

Naast het restaurant van Tim Boury in Roeselare en dat van Michael Vrijmoed in Gent wordt ook La Source in Neerharen van chef Raf Berendsen bekroond met een tweede ster.

'Deze chefs hebben de afgelopen jaren veel aan maturiteit gewonnen', zegt Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen. 'Ze bezitten het talent om hun stempel te drukken op gerechten. Dankzij hun techniek en creativiteit weten ze producten te sublimeren en prachtig in balans te brengen.'

De top in Vlaanderen blijft ongewijzigd: zowel Hertog Jan van chef Gert De Mangeleer als Hof van Cleve van chef Peter Goossens behouden hun drie sterren. 'Dankzij de beleving die zij met hun signatuurkeukens telkens weer weten te bieden, blijven zij meespelen in de culinaire wereldtop', aldus Michelin.

Sterke Vlaamse keuken

In Antwerpen behouden restaurants The Jane van chefs Sergio Herman en Nick Bril en ’t Zilte van chef Vicky Geunes hun twee sterren, net als Nuance, Hostellerie St-Nicolas, La Durée, Bartholomeus, Slagmolen, Hostellerie le Fox, Pastorale en De Jonkman.

In Vlaanderen krijgen veertien restaurants hun eerste ster, waaronder Zet’Joe en Chambre Séparée, de nieuwe projecten van Geert van Hecke en Kobe Desramaults, die ook vorige week een hoge score kregen in de nieuwe gids van Gault&Millau. Ook het nieuwe restaurant van Luc Bellings, De Vork van Luc Bellings, krijgt een ster. In Antwerpen verliest restaurant L’Epicerie Du Cirque zijn enige ster.

In totaal bekroont Michelin 144 sterrenrestaurant in België en Luxemburg, en 181 Bib Gourmandrestaurants waar je voor minder dan 37 euro kan eten. De gids is te koop vanaf 23 november voor 23,95 euro.