CULINAIR OVERZICHT

Desramaults en Van Hecke meteen bekroond door Gault&Millau

november 2018Wim Lecluyse, Tinnie Brant, Jannes Zwaenepoel

Chambre Separée en Zet’joe, de nieuwe restaurants van topchefs Kobe Desramaults en Geert van Hecke, hebben hun entree niet gemist. De nieuwe gids van Gault&Millau bekroont hen met respectievelijk een 17.5 en een 17 op 20. Chef van het jaar is Eric Fernez van d’Eugénie à Émilie, bekend voor zijn klassiek Franse keuken.

Bij de rangschikking van de Belgische toprestaurants verandert er zo goed als niets, bleek maandag bij de voorstelling. Peter Goossens blijft de onbetwiste koning van de Gault&Millau: zijn restaurant Hof van Cleve krijgt voor het vijftiende jaar op rij de hoogste score van 19,5 op 20.

Peter Goossens deelt de topplaats net als de vorige drie jaren met het Brusselse Bon-Bon van Christophe Hardiquest. Ze worden op de hielen gezeten door Hertog-Jan, het enige restaurant in Vlaanderen dat een score van 19 haalde, en Comme Chez Soi, goed voor een 18,5. ‘Bartholomeus’ in Knokke-Heist en De Jonkman in Brugge kregen een 18, net als Slagmolen in Opglabbeek en Het Gebaar en ’t Zilte in Antwerpen. Daarbij staan alle restaurants met minstens 18 punten op precies dezelfde plek als vorig jaar.

Nieuwe projecten, zelfde punten

Met de sluiting van ‘In De Wulf’ en ‘De Karmeliet’ verdwenen twee vaste waarden uit de hoogste regionen, maar hun chefs komen hoog binnen met hun nieuwe projecten. Met Zet’joe, dat in 2016 opende, wilde chef Geert van Hecke opnieuw naar een gezellig restaurant met een kleinere menukaart – Zet’joe is West-Vlaams voor ‘maak het je gemakkelijk’.

Kobe Desramaults startte in Gent Chambre Separée, waar zestien tafelgasten een menu van twintig gerechten voorgeschoteld krijgen. Hij krijgt met 17,5 de titel van ‘nieuwkomer van het jaar’ in de lijst. 'Maar een echte nieuwkomer kun je dat natuurlijk niet noemen', zegt Bruno Vanspauwen, culinair recensent van De Standaard.

The Jane, het restaurant van Sergio Herman en Nick Bril, krijgt een score van 17 en levert met Gianluca di Taranto de ‘Sommelier van het jaar’.

Chef van het jaar

De titel van ‘Chef van het jaar’ gaat naar Eric Fernez van restaurant D’Eugénie à Émilie in Baudour (Bergen). De redactie van Gault&Millau prijst hem om zijn perfect uitgevoerde klassieke keuken. 'Al zijn bereidingen zijn perfect technisch beheerst en worden gekenmerkt door prachtige producten, puur eetplezier en authenticiteit.'

Voor Vanspauwen is het een raadsel waarom Fernez uitgerekend dit jaar in de prijzen viel. 'Hij is een oudgediende, met een typische "Michelinkeuken", en heeft zelf ook twee sterren. Hij serveert een tijdloze Franse keuken, en heeft sommige gerechten al tien jaar op de kaart staan.'

Bij de Jonge Chefs werd voor Vlaanderen Jo Grootaers (Altermezzo in Tongeren) bekroond, Johan Segers (’t Fornuis) is de Ambachtelijke Chef van het jaar.

Mijn Pop-Uprestaurant

In Oost-Vlaanderen zit nog een opvallende nieuwkomer in de lijst: Mémé Gusta, het restaurant dat startte in het VTM-programma ‘Mijn Pop-Uprestaurant’ met een ambachtelijke Vlaamse keuken, komt binnen in de lijst met 12 punten. Ook ‘Lucie & Jimmy’, bekend uit hetzelfde programma, staat al sinds 2014 in de lijst en scoort 13 punten.

Ontdek de andere laureaten onder de kaart

Laureaten

 • Italiaanse Chef van het Jaar
  Rossi Felice Miluzzi
 • Aziatische Chef van het Jaar
  Boo Raan Dokkoon Kapueak
 • Somelier van het Jaar
  The Jane Gianluca Di Taranto
 • Gastvrouw van het Jaar
  Philippe Meyers Valérie Barbanson
 • Brasserie van het Jaar
  Brabohoeve
 • Gastro-bistro van het Jaar
  Bruut
 • Terras van het Jaar
  Fou d'O
 • Nieuwkomer van het Jaar
  Chambre Séparée
 • Wijnkaart van het jaar
  Terminus
 • Bierkaart van het Jaar
  Edison
 • Dessert van het Jaar
  L'Eau Vive

Overzicht

De Gault&Millau gids voor 2018 bespreekt meer dan 1.280 adressen en ligt deze week in de winkel voor 29 euro. Meer info op www.gaultmillau.be

Foto's: Brecht Van Maele, Guerrino, Philippe Meyers, Pierre Resimont, Piet De Kersgieter, Pieter D'Hoop (pdsign photography), Google Maps.