Na de aanrandingen en diefstallen in Keulen op oudejaarsnacht werd de hoofdcommissaris van de politie Keulen, Wolfgang Albers, aan de kant gezet. Dat meldt het Duitse nieuwsmedium Die Welt. Ondertussen werden vrijdagvoormiddag twee mannen gearresteerd die betrokken waren bij de aanrandingen.

De Keulse politiechef Wolfgang Albers werd tijdelijk op non-actief gezet. De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Ralf Jäger, nam die beslissing vrijdagmiddag. Volgens Die Welt zou die stap nodig zijn om het vertrouwen in het vermogen en het handelen van de Keulse politie te herstellen. 

De kritiek op het functioneren van de politie en dan voornamelijk op dat van Albers was groot geworden nadat er begin deze week steeds meer aangiftes van aanrandingen binnenstroomden. Bovendien blijkt dat de afkomst van de daders van de massa-aanrandingen waren achtergehouden door de politie. 

Zo was ook de burgemeester van Keulen, Henriette Reker, niet te spreken over het handelen van de politie. Ze had veel kritiek op de manier waarop politie informatie gaf over oudejaarsnacht. 'De vertrouwensrelatie met de Keulse politie is flink door elkaar geschud', klinkt het.  

Politiechef Albers laat aan de Duitse omroep ARD weten dat hij begrip heeft voor de beslissing die werd genomen. 

Twee arrestaties

Ook wordt vrijdagvoormiddag meegedeeld door de Duitse radiozender Westdeutsche Rundfunk (WDR) dat er twee mannen werden gearresteerd die betrokken waren bij de aanrandingen. De politie gaf geen commentaar op het radiobericht. Volgens de WDR werden er gsm's gevonden waarop beelden van de rellen en aanrandingen op vrouwen te zien waren. 

Bovendien werden fiches met Arabisch-Duitse vertalingen van seksistische opmerkingen in beslag genomen. Zo zouden er woorden als 'grote borsten' en zinnen als 'ik wil je kussen', 'ik zal je vermoorden' en 'ik wil neuken' op die fiches te lezen zijn. De verdachten zouden een allochtone achtergrond hebben. 

Vluchtelingen

Over de achtergrond van de daders raakte eerder al meer bekend. Woensdag werd duidelijk dat er wel degelijk asielzoekers betrokken waren bij de aanrandingen. Keulse politieagenten lieten weten dat het vooral Syrische vluchtelingen waren die op oudejaar vrouwen hebben lastiggevallen.

'Er waren slechts een paar mannen van Noord-Afrikaanse origine bij, de rest waren allemaal Syrische vluchtelingen. De meesten onder hen waren nog maar enkele maanden in Duitsland', klinkt het. 

Er werden al 31 verdachten geïdentificeerd door de Duitse politie en die personen worden ook ondervraagd. 18 van hen hebben een asielprocedure lopen in Duitsland, dat meldt VRT. 

 

 

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig