Twee peuters om het leven gekomen door omvallende Ikea-kasten
Foto: IMAGEGLOBE

Een Amerikaanse consumentenorganisatie is bezorgd over de veiligheid van Ikea-kasten. Vorig jaar zijn twee Amerikaanse peuters omgekomen nadat een Malmkast op hen terechtkwam.

Een van de slachtoffers was een tweejarige jongen uit West Chester in de staat Pennsylvania. In februari 2014 viel een Malmkast met zes laden op zijn borst. Het andere slachtoffer is ook een tweejarige jongen uit Snohomish in Washington. Hij kreeg een Malmkast met drie laden op zich.

Volgens Ikea zijn er in het totaal zo’n 27 miljoen Malmkasten verkocht in de Verenigde Staten. Veertien mensen dienden bij de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC) een klacht in over de Malmkasten.

Gratis pakket

Na de twee dodelijke incidenten roept het Zweedse bedrijf de kasten niet terug maar waarschuwt het zijn klanten : ‘Monteer de kast tegen een muur of houd je kinderen uit de buurt van de kast’.

De meubelgigant biedt in de VS nu ook een gratis bevestigingssetje aan om de kast stevig te verankeren aan de muur.

België

Op de Belgische website van Ikea staat er bij de Malmkasten de volgende waarschuwing onder ‘Goed om te weten’: ‘Dit meubel moet met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur worden verankerd, zodat het niet kantelt als een kind erop/erin klimt of eraan gaat hangen.’