Op de tarmac vond zondagmiddag een welkomstceremonie plaats. ‘De panda’s worden verwelkomd als staatshoofden’, luidde het vooraf in een persbericht van DHL, dat voor het vervoer van de dieren instaat. ‘Omdat ze de absolute iconen zijn van de bedreigde diersoorten.’

Elio Di Rupo was er ook bij, om deze reden: 

Vrachtwagens

Na de welkomstceremonie werden de beren in twee vrachtwagens naar Pairi Daiza in Brugelette getransporteerd. Daar krijgen ze een onderkomen in de Chinese tuin, kostprijs 8 miljoen euro. Ze zullen er drie weken in quarantaine zitten om zich aan te kunnen passen aan hun nieuwe thuis.

Even na drie uur kwamen ze er veilig toe. 'Een historisch moment', zei Pairi Daiza-baas Eric Domb. 'De panda's zijn er. We zijn erg gelukkig. Ze maken het erg goed. Zowel het vrouwtje als het mannetje waren erg rustig tijdens de reis. Ook in het vliegtuig waren ze erg kalm. Ze hebben veel gegeten en geslapen tijdens het transport.' Pairi Daiza investeerde bijna 10 miljoen euro om de panda’s naar België te halen.

Op de heropening van het park, op 5 april, de eerste dag van de paasvakantie, krijgt het publiek hen te zien.

Pairi Daiza krijgt de twee reuzenpanda’s vijftien jaar in ‘bruikleen’. Het ligt in de bedoeling dat de dieren zich gaan voortplanten. Dat is een hachelijke zaak, want het wijfje is maar drie dagen per jaar tochtig en het mannetje moet in drie minuten zijn ding doen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig