VBO-voorzitter: Tekst eenheidsstatuut houdt wel steek
Pierre-Alain De Smedt Foto: BELGA

Het compromis rond het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden houdt steek en is solide. Dat zegt VBO-voorzitter Pierre-Alain De Smedt in een reactie op de kritiek van enkele specialisten arbeidsrecht in De Standaard.

Volgens enkele advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht staat het vrijdag bereikte compromis vol feitelijke fouten en tegenstrijdigheden.

Pierre-Alain De Smedt, voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en van de Groep van Tien, is het niet eens met die kritiek. Volgens hem is de tekst ‘solide’, zo zei hij dinsdag op Bel-RTL. De Smedt geeft wel toe dat het gaat om een ‘principetekst’ die nog moet ‘vertaald worden in wetten’.

De Smedt erkent ook dat er nog een hele reeks harmonisaties zal moeten gebeuren en dat er uitzonderingen zijn voor de bouwsector. Volgens de VBO-topman heeft dat onder meer te maken met het ‘tijdelijke en mobiele’ karakter van bouwwerven.

De advocaten - Stefan Nerinckx, Marc De Vos, Chris Engels en Herman Van Hoogenbemt - wezen er onder meer op dat de tekst geen uitsluitsel geeft over hoe het uitzonderingsregime voor de bouwsector er moet uitzien. Er wordt ook niet klaar en duidelijk aangegeven hoe de verworven rechten uit het verleden vastgeklikt worden.