Belgen vinden dat corruptie is afgenomen
Archiefbeeld Foto: Shutterstock

Wereldwijd vinden steeds meer mensen dat de corruptie in hun land is toegenomen, maar België toont een tegengestelde trend: meer dan de helft van de Belgen vind dat de corruptie in ons land de afgelopen twee jaar is afgenomen. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van de ngo Transparency International over de perceptie rond corruptie, dat dinsdag werd gepubliceerd.

Meer dan de helft van de wereldburgers (53 procent) meent dat de corruptie in hun land de laatste twee jaar is toegenomen. Vooral in Algerije, Libanon, Portugal, Tunesië, Vanuatu en Zimbabwe gaven de respondenten aan dat de corruptie erg is toegenomen. De enquête, die werd afgenomen bij 114.000 personen uit 107 landen, toont een gebrek aan vertrouwen ten opzichte van de politiek. In 51 landen, waaronder België, worden de politieke partijen gezien als de meest corrupte instellingen en 55 procent van de ondervraagden (70 pct in België) meent dat de acties van de overheid particuliere belangen dienen.

Meer dan een vierde van de wereldbevolking (4 pct in België) heeft bovendien verklaard de afgelopen twaalf maanden smeergeld te hebben betaald om toegang te krijgen tot bepaalde openbare diensten of instellingen. Tot slot vindt slechts 22 procent van de respondenten dat de overheid op een efficiënte manier actie onderneemt om de corruptie tegen te gaan.

‘De landen moeten concrete acties ondernemen om de transparantie te verbeteren en het bestuur aanmoedigen om verantwoording af te leggen aan de burgers’, aldus Huguette Labelle, voorzitster van Transparency International. De politieke verantwoordelijken moeten hun vermogen en dat van hun families publiek maken ‘om duidelijk weer te geven wie hen geld geeft om zo mogelijke belangenconflicten bloot te leggen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in