‘Ze moeten mannen vinden om te trouwen’
Foto: Photo News

Boris Johnson, de Londense burgemeester, heeft ophef veroorzaakt in zijn land en in Maleisië. Toen hij vernam dat 68 procent van de universiteitsstudenten in het land vrouwen zijn, gaf hij daar de volgende verklaring voor: ‘Ze moeten mannen vinden om te trouwen’.

Johnson beantwoordde samen met de Maleisische premier Najib Razak vragen bij het begin van het Islamitisch Economisch Forum in Londen. Op Twitter barste een storm los onder de hashtag #sexistmayor.

De Londense burgemeester, die zich nadrukkelijk positioneert als mogelijke opvolger van premier David Cameron, staat bekend om zijn controverse. Zo zei hij tijdens een verkiezingscampagne van zijn Conservatieve Partij: ‘Een stem op Tory zal ervoor zorgen dat je vrouw grotere borsten kan krijgen en jouw kansen om een BMW M3 te bezitten, toenemen.’

Ook tijdens de Olympisce Spelen deed hij bijzondere uitspraken. Hij schreef in een column dat de beachvolleybalsters ‘glimmen als natte otters’ door de regen. In een interview met de New Yorker zei hij dat hij van Londen houdt ‘omdat er een grotere keuze aan meisjes’ is en dat ‘voortplantingskeuzes’ een van de redenen vormen waarom mensen naar de grote stad verhuizen.