Snelheidsmeter moderne wagens steeds nauwkeuriger
Foto: BELGA

Met de wijzer op 130 op de snelweg rijden zonder een boete te riskeren: het zit er met recente wagens niet meer in. De marges die autofabrikanten hanteren bij het ijken van de snelheidsmeter, zijn veel kleiner geworden. Een studie van VAB wijst uit dat nieuwe wagens soms maar 1 km per uur trager rijden dan de aangeduide snelheid.

Zes op de tien automobilisten onderschatten hun werkelijke snelheid wanneer ze geflitst worden in de bebouwde kom. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging door mobiliteitsclub VAB bij ruim 1.600 automobilisten.

Opmerkelijk is dat de afwijking van de snelheidsmeter substantieel afgenomen is. Een snelheidsmeter mag nooit minder aangeven dan de werkelijke snelheid, maar VAB vermoedt dat automobilisten nog al te vaak verkeerdelijk uitgaan van een ruime marge.

VAB kreeg een vraag van een automobilist over een snelheidsovertreding (zie video hieronder). De man werd geflitst aan 53 km/u in de bebouwde kom en vroeg zich af of er geen tolerantiemarge toegepast wordt. Concreet bleek de man 59 km/u gereden te hebben, waarna de politie een technische marge van 6 km/u aftrok. De snelheidsmeter van de wagen gaf dus minimaal 59 km/u aan en de automobilist onderschatte zijn werkelijke snelheid.

Spelen met vuur

VAB zette daarom in haar diagnosecentrum een tiental moderne wagens op de rollenbank en vergeleek de stand van de kilometerteller met de gegevens uit een uitgebreide studie op 2.000 wagens in 2005. De organisatie stelde vast dat de snelheidsmeter bij moderne wagens heel wat accurater is. De meter van de moderne wagens gaf bij 50 km/u slechts 1 tot 4 km/u te veel aan, afhankelijk van merk of model, waar zeven jaar geleden de snelheidsafwijking bij 50 km/u bij 6 op de 10 wagens nog minimaal 10 procent (5 km/u) bedroeg.

De mobiliteitsclub raadt bestuurders dan ook aan om de maximaal toegelaten snelheid op de kilometerteller niet te overschrijden. ‘Speculeren op de (almaar krapper wordende) marges is spelen met vuur’, zo klinkt het. Het risico op snelheidsovertredingen wordt bovendien nog groter in landen zoals Nederland, waar de technische marge die de politie hanteert slechts 3 km/u bedraagt.

Rijdt u zelf vaak iets sneller dan de toegelaten snelheid? Reageer via de knop rechtsboven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig