'Regeringstekst houdt voor de rechtbank geen steek'
Foto: Geertje De Waegeneer
De regeringstekst over eengemaakte opzegtermijnen staat vol ‘fouten’. Dat zeggen vier specialisten in arbeidsrecht in de ochtendkrant van De Standaard.

Het historische compromis over de invoering van eengemaakte opzegtermijnen voor alle werknemers staat volgens vier topadvocaten, specialisten in arbeidsrecht, vol feitelijke fouten en tegenstrijdigheden.

De tekst laat bovendien te veel ruimte voor uiteenlopende interpretaties, luidt het. Zo geeft de tekst geen uitsluitsel over hoe het uitzonderingsregime voor de bouwsector er moet uitzien en zegt hij evenmin klaar en duidelijk hoe de verworven rechten uit het verleden vastgeklikt gaan worden.

De experts – Stefan Nerinckx, Marc De Vos, Chris Engels en Herman Van Hoogenbemt – zijn vooral niet te spreken over het juridische vacuüm dat er heerst tot 1 januari 2014, de dag waarop de nieuwe opzegtermijnen van kracht worden. 'Dat zorgt ongetwijfeld voor een hoop rechtszaken’, meent Chris Engels.

‘Er is heel veel werk aan de winkel om hiervan een juridisch sluitende wettekst te maken’, meent Marc De Vos. ‘Je ziet dat het een lastminuteakkoord is. Voor de rechtbank houdt deze versie geen steek.’

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) erkent dat de tekst nog bijgeschaafd moet worden. ‘Dit is een politiek akkoord. De wettekst moet nog worden uitgeschreven.’