Regering keurt groepsvorderingen goed
Johan Vande Lanotte. Foto: pol de wildePol De Wilde

Benadeelde consumenten kunnen binnenkort samen naar de rechter kunnen trekken. Dat heeft de regering beslist. Om misbruik te vermijden, moet dat wel via een erkende consumentenorganisatie gebeuren.

Erkende consumentenorganisaties kunnen vanaf nu in naam van een groep benadeelden naar de rechtbank stappen. Voordien konden alleen individuen of rechtspersonen naar de rechtbank stappen.

Door alleen via consumentenorganisaties te werken, wil minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte ‘Amerikaanse toestanden vermijden waarbij advocaten zelf op zoek gaan naar slachtoffers’.

Eerst bemiddeling

Alle rechtszaken zullen geconcentreerd worden bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Als de rechter daar beslist dat de zaak binnen de parameters valt, komt er altijd eerst een verplichte bemiddelingsronde. Levert die niets op, dan komt het tot een rechtszaak.

Afhankelijk van de zaak zal de rechter kunnen kiezen voor een opt out-procedure of een opt in. Bij die eerste maken alle slachtoffers automatisch deel uit van de procedure en moeten ze zich uitschrijven als ze niet willen procederen. Bij een opt in is het net andersom en moet men zich expliciet melden.

Consumenten kunnen samen naar de rechter
Lees het artikel