‘Middel tegen borstkanker terugbetaald, maar het werkt niet’

Een peperduur geneesmiddel voor chemotherapie tegen borstkanker wordt al jaren terugbetaald, maar werkt niet. Dat zegt het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg vandaag in De Standaard. Het middel verlengt het leven niet en het heeft meer bijwerkingen dan andere medicijnen.

Volgens de eerste berichten, enkele jaren geleden, zou Avastin het leven van vrouwen met uitgezaaide borstkanker met gemiddelde vijfeenhalve maand verlengen. Maar dat klopt niet, concludeert het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een rapport over de behandeling van borstkanker dat vandaag gepresenteerd wordt, en dat de redactie van De Standaard al kon inkijken.

Bovendien kan het middel bloedklonters en darmperforaties uitlokken - bijwerkingen die dodelijk kunnen zijn. Die bijwerkingen komen bij Avastin 77 procent meer voor dan bij andere chemotherapieën tegen borstkanker.

Het middel kreeg in 2007 groen licht van het Europese geneesmiddelenagentschap - al moet het medicijn altijd in combinatie met andere chemotherapieën gebruikt worden. Het peperdure middel wordt ook in ons land terugbetaald.

In de Verenigde Staten trok het geneesiddelenagentschap de vergunning voor Avastin al in 2011 in.