Franstalig minister Simonet neemt ontslag om gezondheidsredenen
Marie-Dominique Simonet Foto: BELGA

Marie-Dominique Simonet, minister van Leerplichtonderwijs en van Sociale Promotie in de Franse Gemeenschap, heeft donderdag aangekondigd dat ze ontslag neemt. In een persbericht zegt de 53-jarige CDH-minister dat ze kanker heeft. Door haar ziekte kan ze haar taak als minister naar eigen zeggen niet meer uitvoeren zoals ze zelf wil.

‘Ik moet de komende maanden een reeks lange en fysiek zware ingrepen en behandelingen ondergaan’, legt Simonet uit. ‘Mijn taak als minister van Onderwijs, zoals ik die zie, houdt een totaal engagement in tegenover de onderwijswereld, de leerlingen en de gezinnen. Nadat ik op de hoogte werd gesteld door de artsen, heb ik moeten vaststellen dat het niet meer mogelijk zou worden om mij nog maandenlang volledig in te zetten’, klinkt het.

Simonet noemt zichzelf ‘sereen en strijdlustig’ maar de CDH-politica vindt het tegelijk wel jammer dat ze haar missie als minister niet kan afwerken. ’Ondanks de dagelijkse problemen, ben ik ervan overtuigd dat het aansturen van het onderwijsbeleid zeker de mooiste en belangrijkste functie is voor een minister, net zoals lesgeven het mooiste en belangrijkste beroep is voor de toekomst van onze samenleving.’

‘Verscheurend’

CDH-voorzitter Benoît Lutgen noemt het vertrek van Simonet ‘verscheurend’. Hij noemt haar een ‘sterke, bekwame, warme en vrolijke’ persoonlijkheid die zich gedurende meer dan 10 jaar heeft ingezet voor de partij.

Ook Waals minister-president en minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte reageert donderdag ‘met emotie’ op de beslissing van minister Simonet. ‘Ik wil haar oprecht bedanken voor het werk dat ze de voorbije jaren heeft geleverd. Ze deed haar job met brio dankzij haar volledige betrokkenheid en haar persoonlijkheid vol empathie, sympathie en gezond verstand’, zegt het PS-kopstuk.

Marie-Dominique Simonet zetelde in de periode 2004-2009 ook al in de regering van de Franse Gemeenschap. In die regering van PS en CDH was zij bevoegd voor Hoger Onderwijs, Wetenschappelijk Onderzoek en Internationale Betrekkingen.

Er is nog geen onmiddellijke vervanger in de regering. Haar partij moet die nu aanduiden. De volgende zitting van de commissie Leerplichtonderwijs in het parlement van de Franse Gemeenschap is gepland voor volgende dinsdag 16 juli.