Amper helft van de Vlamingen heeft vertrouwen in koning Filip
Foto: Photo News

49 procent - amper de helft van de Vlamingen dus - heeft vertrouwen in Filip als koning. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van VTM Nieuws en RTL-TVi. Prinses Mathilde daarentegen doet het veel beter en haalt zelfs een onderscheiding.

De toekomstige koning heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan zijn imago, maar dat heeft voorlopig niet veel resultaat. Amper de helft van de Vlamingen heeft vertrouwen in Filip als koning, en bijna één op de vier zegt ronduit dat ze hem niet zien zitten. De anderen hebben geen mening.

Een heel ander verhaal is het aan de andere kant van de taalgrens. 66% van de Walen denkt dat Filip een goeie koning zal zijn. Prinses Mathilde zien we dan weer wel helemaal zitten als koningin. 67 procent van de Vlamingen heeft er vertrouwen in dat ze een goeie koningin zal worden, 20% is daar niet van overtuigd.

En Koning Albert heeft ons duidelijk kunnen overtuigen de afgelopen 20 jaar. Maar liefst driekwart van de Vlamingen vindt dat hij een goeie koning is geweest, amper 1 op de 10 Vlamingen is het daar niet mee eens.

We vinden het nu ook een goed moment voor een troonswisseling, bijna 70% vindt dat het inderdaad tijd is voor de koning om af te treden.