De vrouwen achter Filip
Prinses Mathilde, prinses Elisabeth en prins Filip. Foto: belga

Hoewel koningin Mathilde zich politiek niet zal moeien, kan haar invloed moeilijk onderschat worden. Ze wordt voor Filip een belangrijke troef in de zoektocht naar populariteit voor het koningshuis. En dan is er nog Elisabeth, de eerste in lijn om haar vader op te volgen.

Achter elke sterke man, staat een sterke vrouw, luidt het cliché. Als Filip op 21 juli de troon ­bestijgt, zal de rolverdeling in laken glashelder zijn. Koning Filip doet de staatszaken, het emotionele departement is voor koningin Mathilde, een niet te onderschatten taak. ‘Monarchie drijft immers op sentiment’.

Toen Filip zijn aanstaande bruid in september 1999 officieel voorstelde, was de verbazing in ons land groot. Slechts weinigen kenden de toen 26-jarige logo­pediste. Toch was ze in de Brusselse beau monde, als telg uit een West-Vlaamse en Poolse adellijke familie, allerminst onbekend.

In 1996 leerde ze Filip kennen, vermoedelijk op een feestje. Een jaar later was Prins Filip discreet aanwezig op de begrafenis van Mathildes zus, die stierf in een auto-ongeval.

Met haar glimlach, gevoel voor stijl en haar tweetaligheid wist Mathilde meteen de harten van heel wat Belgen te veroveren. Al snel stak ze pijlsnel alle andere ­koningsleden voorbij in de populariteitslijstjes – alleen koning Albert kon nog even gelijke tred houden.

Cruciale rol als hartenwinner

Filip heeft veel te danken aan Mathilde, al is het maar omdat ze met haar emotionele intelligentie deuren opent die Filip door zijn onhandigheid al eens dicht dreigt te gooien. De rol van Mathilde was de voorbije ­jaren cruciaal: zij heeft Filip aanvaardbaarder gemaakt als toekomstige vorst.

Mathilde is geboren en getogen in België en dat is een unicum: ze is de eerste echt Belgische ­koningin. Maar Belgische compromissen zullen niet uit haar koker komen. Mathilde is ook verstandig genoeg om Filip de eerste viool te laten spelen en de sterke vrouw te zijn in de schaduw.

Voor Mathilde zal er na de troonsbestijging niet zoveel veranderen. De 40-jarige prinses zette zich sinds haar huwelijk in voor de kwetsbaren in de maatschappij en is onder meer speciaal vertegenwoordigster bij Unicef en Unaids. Dat zal ze blijven doen, want die maatschappelijke betrokkenheid past perfect bij haar rol als hartenwinner voor het koningshuis.

Prinses Elisabeth

Prins Filip en prinses Mathilde hebben vier kinderen: prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore. De oudste, Elisabeth, werd geboren op 25 oktober 2001. Door de afschaffing van de Salische grondwet in 1991, werd prinses Elisabeth vanaf haar geboorte opgenomen in de lijn van de Belgische troonopvolging.

Als haar vader op 21 juli de troon bestijgt, is zij de eerstvolgende in lijn om eerste soevereine koningin der Belgen te worden. Mocht zij nog te jong zijn, zou het kunnen dat de jongere zus van prins Filip, prinses Astrid, optreedt als regentes tot Elisabeth de vereiste ouderdom heeft bereikt.

De publieke optredens zijn voor de 11-jarige Elisabeth voorlopig beperkt gebleven. In 2009 wenste Elisabeth in een videoboodschap de bemanning van de naar haar genoemde Zuidpoolbasis veel succes. In 2011 opende de prinses het naar haar genoemde ‘Prinses Elisabethziekenhuis’, het nieuwe kinderziekenhuis op de campus van het UZ Gent.