Op 21 juli 2013 wordt prins Filip Koning der Belgen. Zijn oudste dochter, prinses Elisabeth, wordt op dat moment de eerste in lijn voor de troonsopvolging. Dankzij de afschaffing van de Salische wet zal Elisabeth op een dag de allereerste koningin van België worden.

Prinses Elisabeth werd donderdagavond 25 oktober 2001 om 21.58 uur met een keizersnede geboren. Filip deed zijn aankondiging rond 01.30 uur. ‘Ik ben wat laat want ik heb haar net haar eerste badje gegeven en haar kleertjes aangedaan’, aldus de prins die bij de bevalling aanwezig was. ‘Ze is werkelijk onweerstaanbaar.’

De prinses werd genoemd naar de overgrootmoeder van Filip, koningin Elisabeth. ‘Dat was een koningin met veel karakter, misschien kan ze een voorbeeld zijn’, zei Filip. ‘Mijn vrouw en ik vonden Elisabeth ook gewoon een erg mooie naam en bovendien betekent ‘Elisabeth’ ‘Huis van God’’.

Door de afschaffing van de Salische wet in 1991 werd prinses Elisabeth vanaf haar geboorte opgenomen in de lijn van de Belgische troonopvolging. Als haar vader overlijdt of aftreedt zal Elisabeth hem opvolgen als eerste soevereine koningin der Belgen.

Naast Elisabeth telt het gezin van prins Filip en prinses Mathilde nog drie andere kinderen: zoontjes Emmanuël en Gabriël en dochter Eléonore.