Kan Filip het intussen?
Prins Filip. Foto: Frank Meurisse
Als prins Filip op zijn 53ste nog niet klaar is voor het koningsschap, zal hij het nooit zijn. Geen Belgische troonopvolger werd immers zo intensief klaargestoomd voor de troon. Toch blijven er twijfels bestaan.

Kroonprins Filip kampt al zijn hele leven lang met het imago van een kleurloze, maar koppige houten klaas. Nu hij straks eindelijk de eed kan afleggen, komt het hardleerse parcours dat de prins de voorbije decennia heeft gereden, opnieuw onder de aandacht.

Karakterloos, koppig en met een onrealistisch beeld over de werking van de Wetstraat, in meer dan één partijhoofdkwartier ging lang geleden al een alarm af. ‘Filip heeft meer trekken van Boudewijn dan van zijn vader’, zegt Open VLD’er Herman De Croo. ‘Albert kan zijn koppigheid verbergen achter zijn charme, Filip kan dat niet.’

Twijfels hebben Filip al eens troon gekost

De meeste incidenten met prins Filip dateren intussen van jaren geleden. Verscheidene partijvoorzitters bevestigen toch dat er maar één reden is waarom de discussie over een meer protocollaire rol voor de koning de jongste tijd opnieuw oplaait, en dat is de twijfel over prins Filip.

Die twijfels hebben prins Filip al eens de troon gekost. In het begin van de jaren negentig ging iedereen ervan uit dat kroonprins Albert na een eventueel overlijden van zijn broer Boudewijnde troon zou verzaken ten voordele van zijn zoon, die ook toen al werd klaargestoomd voor de troon.

Toen Boudewijn in 1993 sneller overleed dan verwacht, draaide het helemaal anders uit. Tijdens een ontmoeting van toenmalig premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) met kroonprins Albert bleek die wel bereid om de troon te bestijgen, overigens tot grote opluchting van de politiek.

Speelveld kleiner dan ooit

De jongste jaren is het veel stiller geworden rond de prins. Hij liet al meermaals horen dat hij zich klaar voelt voor de troon. Er zijn ook signalen dat Filip nu beter dan vroeger de grenzen kent van wat hij mag en kan.

De laatste economische missie van de prins naar Californië draaide zelfs uit op een soort triomftocht. Als prins Filip op zijn 53ste nog niet klaar is voor de troon, zal hij het nooit meer worden, zoveel is zeker. Ondanks alle reserves is hij de best voorbereide kroonprins in de Belgische geschiedenis.

Hij moet er wel rekening mee houden dat het speelveld waarop hij getolereerd wordt, kleiner is dan ooit. Anders dan vroeger wringen partijvoorzitters zich niet meer in bochten om de illusie hoog te houden dat de koning invloed heeft. 

Opium voor het volk?

Ook als opium voor het volk heeft het koningshuis zijn beste tijd gehad. ‘We plaatsen veel minder royalty op de cover dan vroeger, omdat die opmerkelijk minder verkoopt dan verhalen over BV’s’, zegt Frederik De Swaef, hoofdredacteur van Story. 

‘We hebben de facto al een protocollair koningschap’, vinden meerdere toppolitici. Koning Filip heeft nog een klein jaar om zich in te werken alvorens de verkiezingen van 2014 eraan komen. Om zich te vestigen, zal Filip moeten beseffen dat hij maar een koning is.