NMBS krijgt 37 miljoen euro Fyra-voorschotten terug
De NMBS krijgt in totaal 37 miljoen euro voorschotten voor de Fyra terugbetaald. De rechter in Utrecht oordeelde dat ING, dat garant stond voor de voorschotten, het bedrag mag terugbetalen aan de NMBS.

De NMBS annuleerde na het debacle met de al geleverde hogesnelheidstreinen de resterende orders. De spoorwegmaatschappij wou dan ook de voorschotten terug. Maar midden juni verhinderde Fyra-bouwer AnsaldoBreda de terugbetaling. 

De rechter oordeelt nu dat voor het uitkeren van die garanties het onderliggende conflict tussen AnsaldoBreda en de NMBS niet eens ter zake doet. 'De voorwaarden in de bankgaranties moeten strikt worden goegepast. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt als de NMBS kennelijk bedrieglijk of willekeurig om uitbetaling had verzocht, maar dat is niet gebleken', aldus de rechtbank.

De NMBS spreekt van een belangrijke eerste stap. 'NMBS zal verdere juridische stappen ondernemen om ook compensatie te claimen van AnsladoBreda voor alle geleden schade', klinkt het in een reactie.

De advocaten van de Italiaanse treinproducent bekijken of ze nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Daarvoor wachten ze eerst de motivering van het vonnis af. Dat wordt pas op maandag verwacht. 

Geen nieuw onderzoek

Eerder vandaag oordeelde dezelfde rechter al dat er geen nieuw onderzoek moet komen naar de gebreken aan de Fyra-V250-treinen. Fyrabouwer AnsaldoBreda had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de NMBS nadat zij begin juni met de Fyra waren gestopt.

Het Italiaanse bedrijf wilde niet alleen dat onafhankelijke deskundigen de deugdelijkheid van de omstreden hogesnelheidstreinen gaan onderzoeken, maar eiste ook inzage in drie technische rapporten. Op basis van die rapporten besloot de NS kort na de NMBS om de Fyra van het spoor te halen. Ook dit verzoek is door de rechter afgewezen.