De kosten die een echtscheiding met zich meebrengt zijn de voorbije jaren fors toegenomen. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen de kosten tot 70 procent gestegen zijn.

Dat meldt De Morgen. De krant geeft het voorbeeld van een gezin met twee kleine kinderen en een woning met een waarde van 250.000 euro. In 2011 zou een scheiding zo’n 7000 euro gekost hebben, in 2014 zal dat oplopen tot 9.500 euro.

De grote boosdoener is de verdeeltaks, ook wel de ‘miserietaks ’ genoemd. Dat is een belasting die betaald moet worden als een onroerend goed wordt verdeeld bij een scheiding. De partner die in de woning blijft moet die betalen. Sinds augustus vorig jaar werd die verhoogd van 1 naar 2,5 procent.

De taks snijdt erg diep, zegt Steven Brouwers, advocaat gespecialiseerd in familierecht in De Morgen. “Terwijl je vroeger zag dat koppels samen bleven voor de kinderen, gaan ze nu sneller uiteen omdat het fiscaal voordeliger uitkomt. Schrijnend gewoon.”

Volgend jaar kunnen de kosten nog verder oplopen. Bij de meest recente begrotingscontrole werd immers afgesproken dat ook op de advocatenkosten 21 procent btw betaald moet worden. Koppels die er onderling niet in slagen om tot een akkoord te komen over de scheiding, zullen dus ook die kost moeten dragen.