‘Britten mijden Vlaamse jachthavens door verbod op rode diesel’
Foto: BELGA

De Vlaamse jachthavens zien een groot deel van hun inkomsten teloorgaan omdat Britse zeilers met rode diesel in België beboet worden. Dat meldt de website van Focus-WTV en wordt bevestigd door Steven Desloovere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging Watersport Nieuwpoort.

De jachthavens in Groot-Britannië leveren allen rode diesel, maar de Britse zeilers die daarmee de oversteek maken naar onze jachthavens worden daarvoor beboet door de douane. Rode diesel is in België immers niet toegestaan. Dat geldt trouwens ook voor buurlanden Nederland en Frankrijk, maar daar mogen Britten aantonen waar ze getankt hebben, en worden ze niet beboet.

‘Hier in Nieuwpoort zien we 40 procent minder boten, maar het probleem geldt voor de volledige kust en zelfs voor jachthavens in het binnenland’, aldus Desloovere, die berekende dat Nieuwpoort 100.000 euro per jaar verliest.

‘Bovendien moeten die zeilers ook eten en drinken, dus dit schaadt onze volledige economie. Er willen ook heel wat Britten naar Nieuwpoort en Ieper komen in het kader van eeuwviering van de Eerste Wereldoorlog, maar ze blijven weg’, klinkt het.

Desloovere hoopt dat de overheid met een krachtig signaal komt, opdat België de Britten niet verliest aan de buurlanden.