90.000 mensen op concert voor onafhankelijkheid Catalonië
Foto: REUTERS

In voetbalstadion Camp Nou werd zaterdag een concert georganiseerd voor de onafhankelijkheid van de Spaanse regio Catalonië. Bijna 90.000 toeschouwers luisterden er naar Catalaanse muzikanten dichters, politici en acteurs.

Tijdens het vier uur durende ‘Concert voor de Vrijheid’ traden vele Catalaanse kunstenaars op zoals de zangers Dyango, Peret, Lluís Llach en Maria del Mar Bonet. Verschillende dichters, politici en acteurs kwamen het publiek toespreken.

De bezoekers van de door de cultuurvereniging ‘Omnium Cultural’ georganiseerde manifestatie betaalden tot 150 euro entree. De Catalaanse regeringsleider Artur Mas moest wegens het huwelijk van zijn dochter verstek geven, maar vele kabinetsleden waren in het stadion. ‘Ik hoop dat het de laatste keer is dat we Camp Nou moeten vullen om vrijheid voor Catalonië te eisen’, riep de ex-voorzitter van de Catalaanse Filmacademie, Joel Joan.

In het geschil tussen de centrale staat en Catalonië over een voor 2014 gepland onafhankelijkheidsreferendum heeft de Hoge Raad in Madrid in mei een soevereiniteitsverklaring van de regio voorlopig buiten werking gesteld. Catalonië is een van de rijkste regio’s van Spanje en beschikt al over een autonomiestatus en een eigen politie. De grote meerderheid van de bevolking wil echter meer autonomierechten, zowat de helft is voor de oprichting van een eigen staat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in