Sommige scholen geven hun leerlingen geen rapport mee als er een onbetaalde schoolfactuur is. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet veroordeelt de praktijk. “Dit is onaanvaardbaar en onwettig. We zullen de betrokken scholen op het matje roepen. Elk kind heeft recht te weten wat zijn schoolresultaat is”. Ook de katholieke onderwijskoepel VSKO veroordeelt de praktijk.

Een 15-jarige leerling uit Aalst kreeg donderdag haar rapport niet omdat haar ouders nog onbetaalde schoolfactuur open hadden staan. ‘Het meisje kreeg haar rapport niet, maar begreep niet wat er gebeurde’, kaartte Heidi Degerickx van de vzw Mensen voor Mensen de kwestie aan in het Radio 1-programma Hautekiet.

In de klas zou vervolgens uitgelegd zijn dat er nog onbetaalde schoolfacturen waren, waardoor het kind haar rapport niet mee kon krijgen. Het meisje liep overstuur weg uit de klas.

‘We ontkennen niet dat onbetaalde schoolfacturen een groot probleem zijn voor veel scholen’, zei Degerickx, die vooral de manier van aanpak van de school echt niet vindt kunnen. ‘Op die manier worden kinderen helemaal te kijk gezet.’

Smet: 'Onaanvaardbaar en onwettig'

Vlaams onderwijsminister Pascal Smet veroordeelt de praktijk. “Dit kan niet. Scholen zijn verplicht om de rapporten af te leveren. Dat mag niet gekoppeld worden aan eventuele onbetaalde facturen. Wanneer dat wel gebeurt, is dat onaanvaardbaar en onwettig”, aldus Smet in een reactie aan Belga.

De betrokken scholen zullen volgens de sp.a-minister ook “tot de orde geroepen worden”. “Wanneer er problemen zijn met onbetaalde rekeningen, zijn er andere procedures. Maar elk kind heeft het recht om zijn schoolresultaat te kennen”, aldus Smet.

Ook Vlaams minister van Sociale Economie Freya Van den Bossche vindt het verhaal ‘compleet verwerpelijk’. Ze wijst er in een tweet op dat het volgens haar ‘bovendien onwettelijk’ is om een rapport in te houden.

 

Vindt u dat scholen een rapport of diploma zouden mogen inhouden, zolang de ouders openstaande facturen niet betaald hebben? Reageer via de knop rechtsboven.