Het lettertype dat de NSA niet kan lezen
ZXX

Als reactie op overheden en bedrijven die wereldwijd alle persoonlijke communicatie in de gaten houden, maakte ontwerper Sang Mun een nieuw lettertype. ZXX is niet zomaar te ontcijferen door de tekstherkenningsmachines van inlichtingendiensten.

‘Hoe kunnen we onze gedachten verbergen voor artificiële intelligentie en diegenen die zulke technieken inzetten? Vanuit die vraag is het project ontstaan’, zegt Sang Mun. ‘Daarom heb ik besloten een lettertype te maken dat onleesbaar is voor software die teksten scant. Het kan gebruikt worden om documenten, of persoonlijke correspondentie te verbergen.’

Mun, die een verleden heeft bij de NSA en ook het nodige onderzoek naar tekstherkenning heeft verricht, zegt dat zijn ZXX-lettertype een statement is, bedoeld om vragen op te roepen over privacy. Machines kunnen geen tekst herkennen die met het lettertype gemaakt is, terwijl het menselijke oog meteen ziet wat er staat. Op zijn blog geeft de ontwerper meer uitleg over het project . Wie met ZXX aan de slag wil gaan, kan het lettertype daar ook gratis downloaden. In een filmpje legt Sang Mun uit hoe ZXX de meest courante scansystemen omzeilt.