De moeder van Delphine Boël, Sybille de Selys, begrijpt niet waarom koning Albert II haar dochter niet erkent. Dat zegt ze in een interview met een journaliste van Le Soir dat ook De Standaard heeft gepubliceerd.

Naar aanleiding van de rechtszaak die Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van Albert II, tegen de koning, prins Filip en prinses Astrid heeft aangespannen, treedt Sybille de Selys uit de schaduw.

In het interview praat ze voor het eerst vrijuit over haar relatie met Albert, over hoe hij voor haar wou scheiden en ook over hoe hij haar dochter Delphine niet wil erkennen. Daarmee wil ze vooral duidelijk maken hoe haar dochter en kleinkinderen 'gediscrimineerd' worden.

'Sociaal uitgesloten'

Ze leerde Albert kennen in 1966 en raakte verwikkeld in een affaire waaruit twee jaar later Delphine voortkwam. 'Het is een liefdesverhaal dat zich langzaam ontwikkeld heeft, maar dat achttien jaar geduurd heeft', zegt ze.

Aanvankelijk hield ze zelfs de boot af. 'Hij heeft me gezegd dat hij van mij hield. Mijn reactie was redelijk agressief: ik heb geantwoord dat het niet wederzijds was. Ik heb hém dus niet verleid.'

De affaire had bijna zeker tot Alberts echtscheiding van Paola geleid, als zij die procedure niet zelf had tegengehouden en naar Londen was verhuisd. De laatste keer dat Sybille de Selys Albert sprak, was in 1999 toen het bestaan van Delphine bekend was geraakt. Dat heeft haar leven overhoop gehaald.

Ze noemt zichzelf 'sociaal uitgesloten' en ook haar dochter wordt gediscrimineerd. 'Er zijn verschillende gevallen. Zoals haar werk dat tentoongesteld werd op een plek waar Astrid op bezoek zou komen, en dat weggenomen werd zodat de prinses het niet zou zien. (...)'

Teleurgesteld, maar geen wrok

Is ze teleurgesteld dat Albert haar dochter niet heeft erkend? 'Nu wel, ja. Temeer omdat het onnodig en wreed is, op een moment dat iedereen toch op de hoogte is.' Ze noemt dat een vergissing van de koning.

Van financiële motieven om erkenning te vragen is er volgens haar geen sprake. Haar dochter lijdt onder het feit dat haar vader haar niet erkent, maar zelf voelt ze geen rancune. Wel is ze diepbedroefd.

'Ik heb een grote liefde gekend. Het was een mooi verhaal, dat heel waardevol is. Het is jammer dat het zo afloopt (...) Maar ik respecteer dat de koning en zijn vrouw elkaar weer hebben gevonden.'

Lees meer:
Het integrale interview met Sybille de Selys (Voor abonnees)